Categories
My Links
Generalna
KANDIDATURA
panicnadezda | 09 Mart, 2014 14:34

    Dosadili su mi.  Nema druge . Kandidovaću se. Nikom još nisam rekla , ali odluka je pala. Doduše, nisam odlučila da li ću osnovati stranku  ili ću, ko jedan - Šecerovski, -  imati solistički nastup  i direktno udariti  na mesto predsednika ili premijera

       Sve preduslove imam . Rođeni sam vođa. Program za predizbornu kampanju imam u malom prstu - nakon kampanje može zavrsiti  u kontejneru, sto se mene tiče. Solidno izgledam za doba u kome sam. Imam zavidno iskustvo i zrele godine za ozbiljne  poslove . Sposobnija sam od omražene Madlen Olbrajt  kojoj godine nisu smetale da prekraja  granice  i  juri s kraja na kraj sveta. Bez pardona bih se uhvatila u koštac sa Angelom Merkel u koju se Nemci kunu. Ništa gora od njih – naprotiv. Mogla bih nabrojati masu prednosti , da se ne plašim suda javnosti koji bi to mogao okarakterisati kao samoljubivost i neskromnost . Dakle - određene godine  ulivaju poverenje.  Podsećam one koji su zaboravili  da ni moćni atamani ne mogu samostalno odlučivati o važnim stvarima ukoliko prethodno ne konsultuju Savet staraca

      Dalje:  Posedujem  validnu diplomu Filozofskog fakulteta . Znam, nije neophodna , ali valjda nije ni na odmet . Što se stranih jezika tiče , godinama sam usavršavala pantomimu tako da  gde god sam putovala nisam imala nikakvih problema sa sporazumevanjem.

     Mogu ja to. Lepo pričam , umem i imam šta da kažem, umem da slušam i da razumem - posebno one, u čijoj sam koži  oduvek bila .Harizmatična sam. Kad su mi sve koze na broju umem da budem vrlo šarmantna. Kad nisu…….bože moj.  Ali, mnogo toga ne umem.

    Ne umem da lažem. Ne umem da obećam - pa zaboravim . Ne umem da se smejem, kad mi se plače.  Ne umem u lice da pričam jedno - iza leđa drugo.  Ne umem da govorim jedno , a mislim na drugo. Ne umem da prodajem maglu. Ne umem da jedem dok me gladni gledaju. Ne umem da manipulišem . Ne umem po potrebi da menjam prijatelje i poznanike . Mnogo toga ne umem, ali sve što ne umem naučiću - ako hoću, ono sto hoću.

      Da. Nisam poznata u javnosti , ali postaću. Mnogi me ne znaju , ali zato sam svim komšijama , radnicima u marketima i supermarketima , prodavcima   i  preprodavcima na pijacama,  itekako poznata. Obradovace se oni kad čuju za moju odluku pošto ću već od ovog momenta prestati da im zanovetam u vezi kvaliteta robe i datuma na pakovanju. Priznaću, imam i poneki feler. Računam, zanemarljiv.   Ne stojim baš najbolje sa brojevima, datumima i godinama, ponekad i vekove pobrkam , ali  podrazumeva se da će neko drugi misliti o tome. Ne mogu sve sama.

  Krećem u akciju.

Treba mi tim. Vrtim telefone. Prvo se javljam kumi. Rekoh za odluku i pitam da li bi sa mnom krenula u kampanju. Oberučke prihvati (drugo nisam ni očekivala, uvek mi je bila uzdanica). Zovem drugu kumu, a i muške kumove  ( imamo ih dosta, raznih profesija, što nije zanemarljivo ) - svi se oduševiše. Dokazaše da kum nije dugme. Okrećem prijatelja koji je do nedavno bio na važnom položaju (doduše, u međuvremenu zglajznuo ) , ali nema veze, bitne su  informacije  kojima raspolaže.Trebaće mi. To sam već naučila. Probrah i  ponekog rođaka ( red je da i oni dobiju deo kolača). Ko će kome, ako ne, svoj svome?

Zatvorih krug. Zovem RIK.

Odazva se ljubazan i predusretljiv glas.Obradova me. Krenuh da mu objašnjavam da mi je dosta tuđih kampanja, da  su mi se toliko popele na glavu,  da više ni televizor ne uključujem iz straha da ne dobijem napad, pa sam odlučila da se lično kandidujem za  sve nivoe vlasti ( kako bi poluge kontrole bile u mojim rukama). Objasnih mu -  da imam i plan i program  i sopstveni tim eksperata kako priliči i razrađenu taktiku - itd.itd. Svašta mu napričah.  Pride ga  priupitah na koju svotu bih mogla da računam kad obezbedim potreban broj glasova?  Na moje oduševljenje strpljivo sluša , ali odgovora nema.                                                            Vičem --- alo , alo ,  alo - uzalud. Dockan, sa slušalicom u ruci  i  glasom u vazduhu,  shvatih---prekinuta veza.

Svašta ! 

Probaću sutra.

 #