Categories
My Links
Generalna

« OČERUPANA KOKOŠKA | BEŽI SINE I NE OSVRĆI SE NAZAD »

DERIKOŽE
panicnadezda | 19 Septembar, 2019 12:27

 

            Zvoni telefon. Nepoznat broj. Kažete halo. U takvim situacijama kad pozivaoc nije u identifikaciji halo izgovarate sa dozom suzdržanosti i opreza. Nikad ne znate da li će vas baš taj glas rasplakati , nasmejati ili će vam se narugati. Bilo je situacija kada su vam tužne vesti stizale sa nepoznatih brojeva. Bilo je i onih kada vam poznanik - šeret, sa duplog broja priredi predstavu , ali ipak najviše onih kojih se gadite kad neki nesrećnik ne znajući ko je sa druge strane okrene nepoznat broj i počne da dahće.

            Ali ovoga puta na vaše oprezno halo , vedar glas se predstavlja punim imenom i prezimenom  i nakon potvrdnog odgovora da ste vi ti koje traži, kaže da je na vezi vaš lični bakar pa vas moli da upišete broj kako bi ubuduće znali ko zove. Usput vas moli da kada budete u prolazu i raspoloženju skoknute do obližnje ekspoziture kako bi se upoznali .

            Zatečeni ste. Nije vam nepoznato. Gledli ste u filmovima bogataše koji  za svaku transakciju zovu svog bankara , lekara ili advokata. Ali vi niste ni u kakvom kadru, a i ne pripadate tom sloju. Goli ste ko miš. Šta će vama lični bankar kad ono što imate za čas i bez kalkulatora saberete, oduzmete i podvučete crtu.

            Ali, ipak, vama je banka dodelila ličnog bankara.

     Kopka vas.

            Pitate kumu koja je u istoj banci je li njoj dodeljen lični bankar. Odgovara da nema pojma o čemu pričate. Znači - nije.

    Zagonetka....

            NJEGA ne pitate jer mu je račun u drugoj banci, a znate da bi se pohvalio za tako nešto.

            Ni sina ne pitate jer je ON svoj lični bankar , a znate da bi vam održao predavanje o tome da bankari nikom ništa ne dodeljuju , samo uzimaju. Čovek je ekonomista kome se može veroveti , praktičar i pragmatičar , a vi još niste spremni da rušite snove. Njega ne uvlačite u priču.
            Zato čačkate dalje. Pitate bogate poznanike i prijatelje imaju li ličnog bankara, iako znate da je za pare koje imaju svaki bankar njihov. Nadmeno kažu da je dovoljno da se pojave u banci i da se svi sjate oko njih kako bi im bili na usluzi. Potvrđuju vašu pretpostavku.

            Ali, ipak, vama je dodeljen lični bankar . Nije to iz čista mira. Za tren vam sine divna misao ( ko u filmovima ) da je neko   iz nekog razloga uplatio brdo para na vaš račun  ,  pa  žure da vas ugrabe  kako to ne bi učinio neko drugi. 

   Pusti snovi. Sanjate ono što se ni u snovima ne ostvaruje.

            Do banke ne idete kako bi utvrdili o čemu je reč. Spremate se za odmor.U glavi odzvanja pesma Bijelog dugmeta " ajmo u planine" gde ste naumili da odete.

            Na planini ste. Uživate okruženi zelenilom kojeg u Beogradu malo ima , a biće još manje pošto su ovi počeli da  krešu sve što se zeleni. Hvatate kiseonik ne bi li nekim čudom nešto ostalo i za povratak kad ćete u nedostaku istog početi da dišete na škrge.

     Zaboravili ste na ličnog bankara.


            Jednog dana zvoni telefon. Na ekranu se pojavljuje ime  drage osobe ( čeka prinovu )  čije vas javljanje uvek oraspoloži , a priča nasmeje. Mislite stigla beba . Uzviknete radosno - muško ili žensko ?

Glas sa druge strane žice  kaže - vi ste pogrešili - ovde - vaš lični bankar. Auuu - lepote...

            Brzo se šaltujete . Pitate kojim dobrom ?

            Reče, da vam je banka odobrila kredit. Na pitanje kad ste  podneli zahtev za isti - ne odgovora. Umesto toga kaza „ znate to vam je u slučaju nužde „.

              Baksuzi živi.

       Kroz glavu lete sinovljeve reči da banka nikad ništa ne radi bez ćara, pa se otkačiste. U naletu besa što vas tretiraju kao ovcu - izgovoriste, što verovatno ne bi da ste imali vremena, da su bankari najveći hohštapleri i derikože i da ako imate ličnog bankara samo da vam nutka kredit na kredit pošto ste jedan već digli kako bi vas doveli do banrota onda vam on i ne treba. Nakon vaše tirade žena samo reče izvinite ....nije znala da ste na odmoru......

No baksuz ostaje baksuz.

            Desiše se baksuzne stvari . Treba vam novac. U glavi stoji da vam je banka odobrila kredit koji niste tražili. Idete da vidite šta i koliko. Tražite ličnog bankara. Dolazi stvorenje koje bi i đavola nagovorilo da promeni plan.Lepo pametno lice , sugestivan govor , poslovično ljubazna. Poslednje, za vaš ukus i previše.

            Pravite se da se nikad niste čuli. Pravi se i ona. Pitate za kredit. Potanko vam objašnjava : koliko para , na koliko godina, sa kojom kamatom i kolika je rata.

            Dobro - to je to , kažete joj vi.

            Ali đavo vam ne da mira. Ipak je pitate. Zar vi kao LIČNI bankar, prema svojoj savesti nemate obavezu da pored banke koja je prioritet , budete i klijentov savetodvac.

Imam - odgovori.

Pa dobro šta bi mi savetovali?

Rekla sam vam već kad ste bili na odmoru.... u slučaju nužde...

Kako da ne......

 

           

           

           

           

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me