Categories
My Links
Generalna

« MAGIJA | DERIKOŽE »

OČERUPANA KOKOŠKA
panicnadezda | 17 Septembar, 2019 16:24

 

            Udarac o gong označi  kraj. Posle godinu dana , bušenja, kopanja , buke , treske , jezive prašine i sveopšteg haosa  -  sugrađanima u blizini gradilišta  vrati se mir. Odahnuše. Nestaše bageri , bušilice, ograde , pregrade, paravani (za zlonamerne građane) i bodljikave žice. Sve televizije objaviše da je vreme da Trg zablista u punom sjaju .

 Nagrnu svet da vidi neimarsko čudo, diku i ponos prestonice.

Avaj ! svega ima , samo za dičenje ništa. I tako ….

            Dođoše , videše , odoše – redom razočarani.

Kako ne bi, kad ih umesto očekivanog  - Trg dočeka  go, ko očerupana kokoška.

Kad su već nameračili da arče tolike pare mogli su samo da  izmene ploče , a da ne sakate sve što osakatiše. Ali , ne. Oni šalju poruku onima pre njih kako umeju bolje , lepše i brže. O onima posle njih ne razmišljaju jer misle neće ih biti. Nema veze što bi u Japanu za to vreme nikla varoš. Ali Japan je daleko i običan svet ne zna za to.

Ustvari , šalju  poruku biračima  kako neumorno rade za biračko dobro. Zato svaki dan otvaraju nova gradilišta. Umesto da se raduju građani kukaju. Šta ćete " glup" svet nikako da ukapira  da oni odozgo sve rade za njih dole.

  Kažu troše pare građana. Vi ih ne osećate svojim jer znate da od njih ne bi dobili ni cvonjak. Dobijaju samo oni koji se ugnezde tamo gde sve dobro rađa  i lako se bere.

 I tuđe i svoje.

No, nije kraj. Položiste žrtvu , a ne znate zašto. U periodu krupnih radova, ko god je mogao, zaobilazio je gradilište pa i vas. Vi niste mogli pošto se sve odvijalo pred vašim očima. Toliko je treslo da ste u početku tražili noseće zidove misleći da je zemljotres. Onda ste oguglali. Ali ste počeli da se derete dok pričate jer se od buke niste čuli  tako da vam je brzo pukao glas. Odrazilo vam se i na oči . Toliko je bilo prašine da ste mislili da stavite zar da vas nije bilo sramota  a i čini vam se ne štiti oči. O ušima da ne govorimo - od konstantne buke slabije čujete.

 Samo  niste sigurni na koje uvo.

Vaša kuma je veliki pobornik napretka. Voli kad se radi. Živi na Banovom brdu odakle je sa distance pratila događanja na trgu. Nije dolazila. Bežala je od svega onoga što ste vi silom prilika morali da trpite. Ali, kad se završilo , najavi dolazak -  da osmotri trg.

 Pravite joj društvo. Ne komentarišete. Čekate njenu reakciju. Nije brzopleta. Ne trči na prvu loptu. Osmotri svaki detalj i dade završnu reč:  Klupe katastrofa , stabljike za obdanište, boja ploča - ubitačna , makadam ( ono hrapavo ) da bi se sporije vozilo - jezivo itd.itd.

Ali imaju i pametne klupe - kažete joj kako bi je malo odobrovoljili. Kakve ,bre, pametne klupe – pita? Znaš to su one betonjerke gde možeš da puniš mobilni. Doduše , hipotetički , ako to radiš leti , možeš da izgoriš koliko se betonjerke usijaju , a zimi - bolest ti ne gine.

Prevrnu očima i reče - boli me glava - idemo kod tebe.  

Odosmo….

Dolazi sin. Sličan je kumi , ali za razliku od nje mlad i kočoperan. Radovao se što će Trg promeniti fizionomiju i bar malo ličiti na one kakve je viđao u svetskim metropolama. Prokomentarisa da nije tako zamišljao, ali je barem, kako reče,  multifunkcionalan. Svašta može na toj površini da se događa. Tenutno su  montirali binu i svira orkestar.

Divota…kažete vi…kojoj se ništa ne sviđa….

Nije  bilo brzo , ali jeste kuso…..a kuso zahteva reprizu.Upravo rade.Malo je bilo. Vrte nanovo. Vade ćorke koje su umesto granita ili čega već  postavili. Ono što je bilo gore , sada ide dole. Ponovo gužve , cika i vika, dok  se očerupana kokoška presijava pred jarkim zracima sunca….

Koliko će  trajati niko ne zna .

 Uostalom - videće se….

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me