Categories
My Links
Generalna

« NEZNANAC | OČERUPANA KOKOŠKA »

MAGIJA
panicnadezda | 14 Septembar, 2019 11:24

 

            MAGIJA

            Ostaste bez mobilnog.  Crkne jedan , za  njim i drugi. Oba islužene rage sinovljevih androida. Serviseri dijagnostikuju - odslužili i bogu i vama - nema leka. Nije vas briga. Nikada se niste primili na njih.Taman malo da odahnete sami sa sobom. Treba to čoveku. Sa mobilnim nije moguće. Veran pratilac je uvek sa vama , a vi na raspolaganju celom svetu. Ne žuri vam se , uživate u tišini. Ne mislite na punjač, bateriju , ne kopate po tašni kako bi čim zvrcne mogli da se javite, u vremenu nervoze gde dani sve brže beže , a ljudi sumanuto žure , ne znajući ni kud ni kamo. Očekuju da se posle prvog zvrc odazovete.

 E, neće moći. Malo uživanja.

No za belaja. Kratko traje. Zovu Njega zbog vas. Pitaju šta je sa vama , jeste li dobro, zašto niste dostupni itd.itd. ON nervozno odgovara pošto  mu kradu vreme dok unedogled  igra igrice ili šah sa nekim.

Nasta frka. Traži da pod hitno kupite telefon. Nagovara sina da ga podrži. Govori da ON neće da izigrava vašu sekretaricu, kako bi odgovarao na vaše pozive. Sin ga razume . Ne bi ni on. Ali sin realan - predlaže da kupite neku krntiju sa kojom možete da komunicirate pošto drugo ne znate  , a i ne zanima vas.

Kapitulirate….

Dobro de, kažete vi - idem na buvljak.            

 Zblanu se.

 Ne može da veruje da bi vi tako" važnu "stvar kupili na buvljaku. Da je haljina, cipele , tašna, čak i bunda ( po njemu sasvim  nevažno ) ON bi to svesrdno podržao. Ali tehnika se ne kupuje tamo. Ceo ritual prethodi kupovini. Studiraju se marke ,nekakvi mega pikslovi , baterija , o memoriji da ne govorimo.Zamislite kad čovek u mobilnom ima pet i po hiljada pesama sa svih strana i meridijana.

Hoće da  kupite kvalitetan telefon. Konačno - reče. Nerealan stvor. Nije bitno što se crkavica koju ste imali sa strane davno istopila na njegove eksperimente sa telefonima i drugim stvarima dok konačno nije kupio onaj sa kojim je zadovoljan. Za vas nije ostalo ništa. U zapećku ste. Čekate petnaestodnevnu uplatu kako bi preživeli. Na pitanje od čega da kupite. - odgovar ko iz topa - na kredit. Suludo . Zaboravio da ste oboje toliko kredita digli da uskoro nećete imati šta da primate kad odbiju rate. A i čemu to , kad ima mnogo važnijih stvari.Negoduje , smatra da je mobilni prozor u svet , a mimo sveta se ne može. On se od svog ne odvaja ni kad ide u krevet. Zato se zalaže za kvalitet.

Lisac.znate ga u dušu. Nije njemu do kvaliteta zbog vas, već njega radi.Nov telefon , nov izazov. Misli čačkaće po njemu.

 E pa neće. Idete u mts. Čeka vas produženje ugovora , i telefon za jedan dinar. Taman  za vas. Znatiželni ste. Zanima vas šta se uopše možete kupiti za jedan dinar.

Prima vas operaterka. Tražite da vidite telefon koji nude nizašta. Pokazuje vam . Lep. Veliki ekran.

I ovo košta samo jedan dinar -  u čudu ćete vi!

Ne gospođo. Ne razumete , on košta dvadeset hiljada ( možda i malo preko), ali uz vaš paket to bi bilo dve godine po dve hiljade. AUUUU uzviknuste. Znači prevara kao i sve drugo u zemlji. Ćuti , pravi izraz u smislu uzmi ili ostavi.

Uzimate.

Molite je da vam ubaci karticu, podesi vajber i WhatsApp, kako ON to ne bi danima radio.Ustvari radio bi sve drugo , a to za sekund aktivirao. Odgovara  da to ne rade , ali da će za vas uraditi. Vraga , uradila bi ona to za svakoga samo da uvali telefon.

Završi. Listate kontakte . Skoro svi su tu , ali nekih nema.Najvažniji nije na listi. Žiletov telefon. A Žile vam je važan. On vam život čini komfornijim. Kad vam zatreba duvan, vi ga okrenete i on vam isti donese na kućni prag. Kukate. Šta ćete za Žiletov telefon. Do drugih koji su se izgubili lako je doći. Ali do Žileta teško. Ne znate gde radi , ustvari ne znate ništa o njemu jer ste do njega došli po preporuci, a poznanik koji je posredovao nije tu.

 

CLOUD - će vam vratiti…..reče mala

Koji Klod da mi vrati Žiletov telefon ? …pitate zapanjeno…

Nije CLOUD čovek gospođo, već je to engleska reč za oblak. Niste znali ?

Sve ja mala znam o oblacima , mogla bih da ti držim predavanje o njima , ali priznajem nisam znala da pored kiše , snega i dekoracije neba imaju i neku drugu moć. Usput je fiksirate , misleći da je na fiksu. Oči lepe , bistre, velike. Ne šaraju , nisu presvučene maglom i neprirodnim sjajem kao kod narkosa što ste u momentu pomislili. Šta bi drugo mislili  za nekoga ko vam kaže da je oblak darodavac. Po vama dve varijante : ili je pijan ili nafiksan. Sve samo ne normalan.

Čuš - oblak vratiti ! Nikad niste čuli tako nešto.

Suludo. Mislite mala odlepila  ili se zavitlava sa vama.

Vraćate se kući. Upoznajete telefon. Od NJega tražite da vam montira muziku za pozive. Pita - koju ćeš?

 Navija….

Možda nešto Kubansko, imam svašta.Znate da je opčinjen Kubom i Kubansom muzikom  koja se po ceo dan vrti u kući.

Nipošto. Dosta mi je. Montiraj Acu Lukasa.

Acu Lukasa - zapanjeno!

Da , da upravo njega.Znate zašto se čudi. Pamti kako ste sestričinu Nedu grdili što baca pare da bi slušala čoveka pod dopingom. Onda ste jedanput u nekoj od emisija pažljivo saslušali njegov životu priču i iznenadili se. Pametan.Na jutubu odslušali par njegovih pesama i to vam se dopalo.Od tada ga rado slušate. Čovek faca , savršena dikcija , karakter dok ga ne izgubi zbog onoga što radi i ne krije.

Pita vas ON - koju pesmu .

Tražite bez uvodnog instrumentala  O JESI LI TI TO.

Zaključi - originalno .

Ponovo ste u kontaktima. Jedan se posebno izdvaja jer je zbog značaja ŽILE - DUVAN napisan krupnim slovima. Zapanjeni ste . I srećni.

Zovete ga. Vidi. Začuđen je i on, ali kao ekspert za mob.tehnologiju ne priznaje. Promumlja - znao sam to.Kako da ne, znao je, a nikad vam nije pomenuo da nekakav  oblak ili  bilo šta gore usisava  i skladišti vaše podatke.Sad drugačije gledate na oblake.Nisu više samo ono što ste mislili-

SAD SU MAGIJA.....

 

 

 

           

             

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me