Categories
My Links
Generalna
" DRUŽE " TITO ( IZ MOG UGLA )
panicnadezda | 04 Maj, 2014 11:09

 

     Ne mogu ti reći druže jer ja sa takvima ne drugujem  . Kažu da se danas navršava 34 godine od tvoje smrti.  Bez izvinjenja - ne pratim i ne znam, da ne kažem, da me uopšte nije briga. Što se mene tiče više bih volela da je 134 godine. Tada verovatno ne bi imao nikakve veze sa mojim životom.Toliko si mi"omiljen" da bih ti najradije i ime zaboravila. Kamo sreće da se nikad nisi ni rodio ,ma gde da si rođen i ma šta da si po poreklu. Kažu da su milioni obišli tvoj grob, ja ne, niti mi pada napamet.Ti si sahranjen u Kući cveća, moj otac na bunjištu.

        Ubio si mi oca "druže" Tito- koji je sve vreme rata proveo na frontu kao i ti.To ti nije bilo važno. Dovoljno je  što nije digao glas protiv Rusa kad se tebi prohtelo, da bi izdao naređenje da ga bez ikakvog suđenja likvidiraju.Sahranila ga je očajna,uplakana majka na mestu ubistva jer nikom od saboraca, komšija i porodice nije bilo dozvoljeno da ga isprate, ako su hteli da sačuvaju glavu na ramenima . Po tvom naređenju grob mu nije smeo biti obeležen. Kao da je u pitanju životinja  , a ne jedan od najmlađih poslanika Crne Gore.

       Nije ti bila dovoljna njegova smrt. Strpao si mi majku u zatvor, samim tim i mene ,jer me je nosila u stomaku. Dakle , ja sam verovatno bila najmlađi zatvorenik u vreme tvoje vladavine iako nisam još ni ugledala svet.

         Zahvaljujući tebi nikada nisam izgovorila reč tata niti sam saznala šta znači osećaj očinske ljubavi i zaštite.

      Nisi se zadovoljio njegovom smrću (imao je samo 27god.)-morali su svi u vezi sa njim da pate.

     Uhapsio si moju maloletnu tetku, verovetno da bi svedočila o strahotama u tvojim zatvorima. I danas u 84god.  prate je košmari iz tog perioda.

     Sve one koji bi zaplakali za mojim ocem,a kažu da ih nije bilo malo ,ti si pod hitno penzionisao, bez šanse da se ikada više rehabilituju.

      Zabranio si kontakt sa mojom porodicom. Dve godine nam niko nije smeo otvoriti vrata . Živeli smo među ljudima , a bez njih . Mog oca si proglasio izdajnikom , a njegovu izdajničku porodicu osudio na tiho umiranje . Ali tu si se prevario. Preživeli  smo.

    Od onih koji su mu bili najbliži zahtevao si da ga se odreknu ma koliko imali godina. Mali broj je to uradio.

     Ništa ti ne mogu oprostiti, pogotovo iživljavanje nad mojom majkom koja se nije htela odreći oca svoje dece. Mesec dana bi radila za koru hleba. Sledeći mesec bi usledio otkaz. Dirigovano. Tako ukrug i predugo. Ceo život je provela u strahu i patnji . Preživela je na račun svoje(na svu sreću imućne porodice) . Zahvaljujući njima i muci moje babe t.j. majke mog oca- preživesmo. Valjda zainat tebi.

     Zahvaljujući  tebi ni danas nemam njegovu krštenicu niti umrlicu.Kažu ne postoji. Ko zna, možda si ti to odneo sa sobom u Kuću cveća.

       Ovo je samo delić patnji moje porodice-nabrajala bih ja do sutra-ustvari mnogo duže, koliko toga ima , ali mi proradi bes,a bes nije dobar drug. Možda... drugi put.

       P.S. – Kažu da se tada bolje živelo.Ja to ne mogu potvrditi. Ni danas ne živim bog zna kako,ali lakše dišem. Nema tebe i tvojih egzekutora.

    POČIVAJ U NEMIRU     

   

 #