Categories
My Links
Generalna
PITAJTE OVE ODOZGO
panicnadezda | 22 Decembar, 2017 16:40

 

Svakodnevno skoknete do radnje. Pazarite svež hleb , svežu štampu, mlečne proizvode i nezaobilazne cigarete. Poranite. Ako odete kasnije hleb će ispipati, kao što vi pipate da bi proverili da li je svež ili ostao  od prethodnog dana, kakav imate u kući . Ali vi kad pipkate strogo vodite računa da ne prekoračite ivicu kese u koju je umotan , što za druge niste sigurni. Šta da radite kad obožavate hrskav hleb, uprkos tvrdnji da je bajat zdraviji. Kažu lakše se vari. Verujete, ali i jednom se živi.

Nije teško. Sa drugog sprata zgrade bez lifta u kojoj živite, strčite do prizemlja dok vaši koraci u patikama odjekuju kao udarci maljem. I da postoji lif teško da bi se vozikali njime . Jednom ste se zaglavili i od tada imate fobiju . Sa divljenjemi i zavišću gledate  one koji se nonšalantno vozikaju gore - dole. To ste radili i vi dok jednom nije zabagovao, a vi predugo čekali - spas.

Uostalom, stepenice su zdravije od liftova. Razdrmate mišiće, nabijete kondiciju i testirate srce. Dok ono izdržava, dobro ste. Onima koji imaju  liftove duša bude u nosu dok savladaju 42 stepenika koliko vodi do vas . Neki gunđaju , neki ne , ali i oni koji ne gunđaju traže vodu da se okrepe. Razmazili se , a bolje da nisu.

Dakle u prizemlju ste. Pretrčite dvorište , na ulici ste. U njoj nema šta nema. Dva koraka gore  " kafe Teatar " u koji u toku letnjih dana natrči poneki glumac. Trenutno landara  prazno.

Metar do vašeg ulaza je " Glumac". Bez iluzija, u glumcu nema glumaca , ali ima podgojenih klinaca koji tu vise od jutra do sutra koliko ova palačinkarnica radi.

Dva koraka nadole , obična pekara sa neobičnom prodavačicom peciva. Lepa, duguljaste građe , produhovljenog lica,  uslužna.

Dva koraka od nje " Drama " . Pomislili bi da se tu odigrava ono što ime nagovaštava , ali nije. U Drami - drame samo -  ćevapi na ćumur.

Prodavnica tušta i tma. Najbliža  "IDEA" od koje bežite ko   ko turskog groblja. Čuli ste da je vlasnik neki Todorić koji hoće nama da uvali njihovo. Vama neće. Pun ko brod vršlja celim regionom. Ali njegov brod neće videti vaš cvonjak.

Idete u Maksi - valjda je naš. Kažu - kupujte naše. Tamo kupite šta nađete ( radnja je mala). Ukoliko nemaju cigarete, što se češće dešava, idete u "Aromu" koju drži Crnogorac. Od Arome ne zazirete jer je gazda ipak vaše gore list, gde duvana nikad ne fali - naprotiv - pretiče. Zna se i kako.

Kad su sitne kupovine odlazite u navedene radnje . U veće nabavke idete u  Maksi u Čika LJubinoj ulici.Tamo vam je kao na vašaru, sve na jednom mestu.

Brzo pazarite. Trpate banane i pomorandže. U oba slučaja nedovoljno zrele. Poznato vam je da ih beru dok su  zelene kako bi izdržale put. Zriju na brodovima, u gajbama, na rafovima radnji , a sazru na vašoj trpezi. Ako ih brzo ne pojedete možete da ih bacite.

Vidite naizgled lep , krupan pasulj  ( dušu dao za prebranac ) .  Molite momka da izmeri dva kila. Momak meri , a vi  usput konstatujete  -  lep Tetovac, nema šta. Gleda iskosa, dok čita deklaraciju ……. Ne gospođo,  nije tetovac, ovaj je iz Azarbejdžana. Molim !!! -  podviknete vi.  Dajte naš, neću taj…….nema našeg, odgovara dečko , drugi je iz Kazahstana. Da niste ispržili onoliko  luka vratili bi sve. Ovako uzimate.Treba vam krompir. Imaju dve vrste - opran i prašnjav.  Kroz smeh kažete momku da pretpostavljate da je naš onaj prekriven prašinom……Opet grešite gospođo , opran je iz francuske , prašnjav ne znate tačno odakle reče. Onda mu dosadi da vam objašnjava pa krenu da nabraja. Beli luk iste veličine iz Kine, ovaj manji  iz Holandije. Crni luk sa ljuskom odatle , bez ljuske odande…….itd - itd.

I vi mi neki naš prodajni lanac ….?!

Nismo naš gospođo - njihov.

Njihov , ko su oni  ?

 Pitajte ove odozgo…….

 #