Categories
My Links
Generalna
BELA STRELA
panicnadezda | 22 April, 2018 13:04

 

Na ulici su. Ona i On . ON zato što putuje , Ona iz radoznalsti. Nije neki put u pitanju. Ide u Ralju, podno Avale.  Maltene pljuneš i tamo si.  Ali za njega je to daleka periferija, bez obzira što zna da ljudi koji žive tamo svakodnevno  menjaju  prevoze kako  bi stigli do grada. Ali On nije ko oni. Okićen vrlinama lenjosti i konformizma pod takvim uslovima ne bi mrdnuo čak  ni u velikoj muci . Da je kojim slučajem rođen tamo, tamo bi i ostao. Kako bi namakao neki dinar verovatno bi u obližnjoj kafani udarao u žice, zabavljao meštane i slučajne prolaznike.

 Možda bi bio i srećan.

Rođen na Trgu Republike . Ceo život je ( kako kaže ) uživao u blagodetima centra, bez namere da se istih odriče, izuzimajući situaciju kao što je ova.

 Čoporativno - par puta godišnje grupa njih ide kod prijatelja iz mladosti kome su dosadila svetla velegrada i zvuci civilizacije, pa čim grane sunce, zaključa stan u Bgdu i beži tamo. Nije čudo. Video je taj sve. Radeći važan posao obigrao sve strane sveta. Povremeno i sada ode daleko da ga mine želja. Za nedelju dana planira novo putovanje zbog čega se okupljaju kako bi  iskoristili vreme dok je još tu - da čuju muziku koju vole, odigraju  preferans , pikovu damu ili vist, bez ometanja i gunđanja sa strane.

 Ima porodicu ( ne malu )  ali oni ne dele njegove afinitete prema dražima prirode u kojoj caruju glasovi ptica, tako da je vreme u Ralji njegovo. Prija mu samoća koju povremeno proventilira neki komšija , prijatelji , ili neko od članova , porodice ko nađe vremena da skokne za vikend.

Sad idu oni. Dogovr traje danima. Ko može , ko ne može , ko će sa kim i kojim prevozom. Svi su motorizovani van njega. Diči se time kako  je ON svojim Spačekom obigrao celu Jugu , kada je auto za mnoge bio misaona imenica. Vozio je sve njih , sada je , reče, red da oni malo voze njega. Hoće oni jer pamte njegove i svoje vratolomije u njegovom autu.

Odlučio se za “Belu Strelu” kako iz ko zna kojih razloga, nazva taj auto . Reče da prijatelj ima  i Audi koji godinama stoji bagažiran u nečijoj garaži pošto u zgradi gde živi nisu projektovana mesta i za automobile. Veliki stan u centru ( pravljen u vreme nealavih članova diplomatskog kora kome je pripadao njegov otac , a za njim i sin) sve ima , treba nešto i da nema. Najmanja šteta je da to bude garaža.

Ali vreme se promenilo. Zbog te falinke prijatelj svake večeri akumulator Bele Strele unosi u podrum , pošto su mu isti par puta krali. Prvi put kad se to dogodilo čovek sedne u automobil , ubaci ključeve,  ali auto ni makac. Analfabeta za automobile zove automehaničara da vidi šta fali. Profesionalac otvori haubu ili tamo gde stoji akumulator i brzo postavi dijagnozu. Reče , da autu ništa ne fali, van onog što ga pokreće.

 Zbunjen, pita šta je to ?

 Automehaničar prezrivo  odgovara - akumulator.

Pita stručnjaka šta da radi? Ovaj mu kaže da kupi nov akumulator , a njegov dolazak , stručnu procenu, rad oko montaže plati toliko i toliko. Od cifre mu se zavrtelo u glavi , ali šta će. Od tog momenta motor Bele Strele svaki put posle vožnje završava u podrumu.

Zamislite samo Bela Strela. Divno zvuči , a i intrigira. Zato Ona čeka. Hoće da vidi kako izgleda. Zamišlja dugački , beli jaguar iz filmova Džemsa Bonda koji bi po statusu odgovarao vlasniku Bele strele.

U međuvremenu sluša razgovor: Jeli motor Bele Strele na mestu - ne brini Pančito ( tako ga prijatelj zove ) na mestu je. Potom sledi - je li Bela strela poletela ( kao da je avion u pitanju ) ? Čuje odgovor – stiže…..

Nešto se zaustavlja. Glas iz tog nečega dreknu - upadaj  - vidiš da nemam gde da parkiram! Gledate , a ne verujete. Umesto Bele Strele pred vašim očima Krntija . Prljav , korodiran , čini joj se stariji od nje. Imate utisak da je upravo stigao sa stovarišta starog gvožđa.

 Zapanjeni,  pitate šta je ovo?

Bela Strela…….. kaže ON…

Bože !!! izgovori ona i ode bez pozdrava ….

P. S . – naknadno je čula da su se sa Belom Strelom namučili. Na pola puta stala pa su morali da guraju , dok prijatelj kod koga su išli nije stigao sa sajlom i auto odvukao do kuće.

Nisu je takle muke kroz koje su prošli .Bila je ljuta zbog izneverenih očekivanja…..

 

 

 

 

 #