Categories
My Links
Generalna

« MNOGO SE IZVINJAVAM | BIBER SPREJ »

DOK SE NE DESI ČUDO
panicnadezda | 12 Mart, 2015 13:34

      Mnogo ih je, bre!  Prava napast.  Sve lopov do lopova. Načičkali se od vrha do dna. Najviše kradu oni gore. Naplaćuju mukotrpan put do tamo gde se popeše. Nije to lako, zna se, a i  privremeno je. Zato se obezbeđuju za period kad skliznu dole. Potom  slede oni ispod njih gore , za njima  oni malo dole , pa oni  niže, na kraju  najniže. Inficiraše sve.                                  

      Očerupaše državu i narod- pride.  Država će, možda, izdržati  – narod teško. Još malo pa će od očerupanog naroda tražiti zahvalnice za ono što im opljačkaše za bolje sutra.  Mora se pitati čije?

       Jadan narod ćuti. Trpi maltretiranja u prevozu za neplaćeni Bus Plus-koji bi platio da ima od čega , za more računa koje bi, takođe, platio da ima od čega, za kazne na pešačkim prelazima , za enormne poreze na ruinirane stanove , za sve i svašta. Još uvek miroljubiv narod bi sve platio da ima od čega, ali nema, isto onoliko koliko ušuškani nemaju razumevanja za takav narod pa stalno traže. Bojim se da će na kraju i vazduh  oporezovati.

      Oni tih problema nemaju. Tu je narod da ih potkrpi. Bez imalo obzira i stida vode luksuzan život. Tu su plate  od kojih se dobija vrtoglavica, besni automobili o kojima se sanja, šoferi (najverovatnije rođaci) , luksuzna putovanja gde treba i najčešće gde ne treba. Običan narod se pita –šta li oni rade sa tolikim evrima (svakog meseca ) i šta bi oni sve mogli sa njima da ih kojim slučajem imaju? Voda im pljušti na usta kad god se pomenu plate Bajatovića, Jorgovanke, Udovički  i mnogih drugih.Premijerovu platu ne spominju. Doduše, možda je čovek i ne uzima ko će znati , ili  se ne usuđuju da diraju u nju , šta li? Ako je slučajno ipak prima može se  samo zamisliti cifra za  rad od jutra do sutra. Zabrinut narod se pita -  kako čovek  uopšte hoda kad toliko radi i šta lekari kažu o tome. No , uprkos nadljudskim naporima mora se priznati da ne izgleda loše. Štaviše. 

  Čovek fenomen.

       Posebna enigma je šta li to  rade za tolike pare , a sve gore biva. Kompleksiraju sve , čak i pametnije od sebe. No, da li je to moguće? Da ima pametnijih , raspored mesta bi valjda bio drugačiji.

       Prosipaju bajke u koje niko ne veruje, pljuju  na one pre i one koji bi mogli doći posle - ali ništa tu nema ozbiljno. Čuvaju se oni –jer znaju da su isti. Recepti poznati. Svako svakog ima u šaci. Da nije tako, nekog bi osudili. Ovako sve prebacuju na neažurno sudstvo koje se ne pita samo sa sobom.

        Naivan narod čeka, sporo gubi nadu , ali sklon samoobmani još uvek veruje u čudo, koje se, nažalost, desiti neće. Do tada nemoć, nagomilani bes i očaj okreće protiv sebe, onih oko sebe, znane i neznane. No, novine su pune toga. Svakodnevno informišu ko se ubio, ko je koga ubio, ko koga pregazio, ko koga zaklao, preklao , ko kome pretio ko ........ beskrajna lista horora.

       U međuvremenu,  iz potaje,  nenajavljeno i ne obznanjeno ,  cene rastu. Tako kažu prodavci. Svakog dana menjaju nalepnice. Upozore vas pre nego što se iznenadite- danas je opet  poskupeo hleb. Bio pedeset- sada je sedamdeset, možda i neki dinar više. Hleb moraš kupiti, šta ćeš jesti, ako hleba nemaš. Meso sigurno ne.Te cene i ne pratiš . One su za one koji se snađoše. Kako  –zna se. Marisanjem . Unedogled tako- dok se ne desi čudo za one koji u čuda veruju.

     

 

 

      

    

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me