Categories
My Links
Generalna

« KO STE VI DANAS.............. | DVOIMENA - 2 »

DVOIMENA - 1
panicnadezda | 15 April, 2017 21:16

 

OLGICA - DAVNO

Odlučila je…. Ide

Kupuje kartu za noćni autobus kako bi ujutru stigla na kafu. Iznenadiće onu sa kojom dve godine deli studentsku sobu. Ne ide nepozvana. Poziv je odavno otvoren , pa  neće javljati da stiže. Trpa prnje u kofer i preslišava se. Upamtila je  “ Dođeš na stanicu i pitaš gde živi ta i ta? U maloj varoši svak svakog zna. Ime je važnije od prezimena, jer ima još porodica koje nose isto prezime. Ukoliko na stanici naletiš na novajliju iz okoline, taj možda neće znati , zato javi da te sačekam  ili ukoliko iz nekog razloga ne stigneš (nije bilo mobilnih) pređi mostić koji te deli od glavne ulice i šišaj napred. Pretposlednja zgrada sa desne strane iza koje  se nazire park i vidi most preko Lima je ta - koju tražiš. Na drugom spratu sam ja , odnosno moja porodica. Ne možeš pogrešiti “


Stiže pre svitanja. Pospanim očima gleda deo usnulog grada gde život još spava. Kupi stvari i ulazi u stanicu. Za šalterom čovek sa glavom na pultu. Prispao. Tihim glasom mu kaže - dobro jutro. Čovek trza glavu i nerazbuđeno mrmlja. Ustvari momak , možda vršnjak ili neku godinu stariji od nje. Neprospavana noć ispisala tragove na licu.

Izvinjava se....

Zašto - pita mladić?

Probudila sam te.

 Šta reče …jadna ? Ti  meeene … probudila ! Pazi - đevojko - što pričaš - hoćeš da kažeš da sam spavo , dok sam radio. A ja i kad spavam samo jednim okom spavam. Drugo mi uvek budno. Kako to ..ona će? Lako - takav sam ti. Ko dijete su me zvali fenomen , vodili kod doktora na pregled, a on reko da je sve kako treba, da  ne brinu.

 Dobro - pogrešila sam. Nisi ti spavao, samo se meni učinilo da spavaš dok ti je glava ležala na šalteru….ali manimo to, reci mi jesi li iz grada ili okoline?  

" Kakve crne okoline - ja sam ti pravo u centar."

Obradova je. Reče mu da je krenula kod drugarice sa fakulteta koja takođe živi u centru , kojoj nije javila kad stiže … hoće da je iznenadi , pa bi mu bila zahvalna da je pronađe.

A d a ... sve iz centra  ti ja poznajem ka svoj džep. Ne brini ništa . Reci kako se zove?

Nadežda Radonjić - ko iz topa će Olgica.

Kako reče ….. Nadežda Radonjić…!!!


Par Radonjića znam , prve komšije su mi Radonjići , ali za tu Nadeždu nikad u životu nisam čuo. Jesi li sigurna da se tako zove.?..... Da nijesi pogriješila ime ?.....

Nikako …odgovara ona , jedino ako nije falsifikovala indeks. …..Vidi ti……ni manje ni više - falsifikovala indeks ….. nismo ti mi takvi jadna - ne vrijeđaj. Razmisli. Sigurno si nešto propustila . Neki detalj, sitnicu, koja objašnjava stvar.

Ništa baš - odgovara zbunjeno Olgica .

Znam samo da joj brata zovu Džoko.

 AUUUUUU - ti tražiš Tanju . Znao sam da si pogriješila. Nije to nikakva Nadežda, već  Tanja Radonjić - Džokova sestra i  prva komšinica. Vidi sad ko se nije probudio , a ovamo dijeli lekcije drugima.

U trenu se Olgica setila da joj je prijateljica govorila da je tamo odakle je došla svi zovu Tanja, ali ona to nije bukvalno shvatila. Htela je Ljagi , kako su joj rekli da se momak zove, objasniti da ništa nije pogrešila , ali se brzo predomislila. Umesto toga tražila je razloge za dva imena.

Dobila ih je dan nakon dolaska , ali su je učinili tužnom.

Čuće ih i drugi koji se pitaju isto…

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me