Categories
My Links
Generalna

« AKO UPALI - UPALI | PEĆINSKI KROKODIL DANDY »

" VITEZOVI CARA LAZARA "
panicnadezda | 26 Jul, 2017 19:54

 

Nakon dužeg perioda  turbulentnih dana u toku kojih se dešavalo sve i svašta na temperaturi na kojoj bi mozak i bez svega i svačega prosvirao, odlučite da malo mrdnete. Idete u mesto na koje ste se primili ( čini vam se i ono na vas ) tako da kad idete tamo, kao da se vraćate kući, iako ta  kuća sa vašom kućom blage veze nema. Boravak u njoj košta , a za sve što košta vi ste tanki. Pošto ne očekujete da ćete sutra biti deblji - krećete.  Ako propustite danas, sutra  nije garantovano. Vođeni takvom filozofijom vučete iracionalne poteze koje neko drugačije satkan nikad ne bi povukao. No, vi to činite sasvim svesno, bez imalo kajanja i prekorevanja sebe. Znate da je privremenost ljudski usud i da lepe stvari  treba grabiti.

Iskustvo vas je naučilo da se svaki put ovako ili onako, na kraju ... nekako ... iskobeljate.

Idete odvojeno. Vi, ko velite ( kad je bal nek je bal ) kombijem  - od vrata do vrata - ON autobusom, od stanice - do stanice. Bezumno -  kaže - vaš mali. Bezumno - kažete vi. Ali, On ne odustaje. Ubeđen da će brže, udobnije i jeftinije stići od vas. Predlaže opkladu. Prihvatate,  jer je sigurica u vašim rukama, a i da odbijete ( pošteno rečeno) isto bi bilo. Utripovao čovek da je kombi kojim ste išli više puta neudoban  za one koji imaju dugačke noge i njegovu visinu. Da se razumemo nije baš Kolos , ali visok jeste, pogotovo za one manje od njega. Neće kaže, više kombijem dok ne izgrade auto puteve. Čeka  autoput kao što je, recimo, onaj prema Mađarskoj  po kome kombi klizi , dok po našim rupčagama drmusa i skače , pa se nakon poslednje vožnje jedva sastavio. Mislite u sebi.. načekat ćeš se ti dok naši neimari - brzinom puža - bilo šta izgrade. Epilog....

 Stigli ste dva sata pre njega i  bez likovanja pokupili opkladu.

Po dolasku meštani referišu šta se sve dešavalo dok vas nije bilo. Šta je izgrađeno , šta dograđeno , a šta se gradi. ON pita šta je niklo tamo gde je on mislio da će nići tržni centar , a vi sudeći po materijalu koji je korišćen i dubini temelja kako su kopani, sve drugo samo ne to. I za to ste se kladili. Da bi utvrdili ko je pogodio  idete na lice mesta. Ostajete zapanjeni. Iz usta izlete VAU !!!          Pred vama razuđena monumentalna tvrđava sa morem terasa, mermera i betona, oivičena neprobojnom  ogradom da nos ne možete proturiti kao da se u njoj kriju bosovi podzemlja ili agenti obaveštajne službe .Voleli bi da se u takvom zdanju nađete u slučaju zemljotresa. Čini vam se da  joj ni 9 Rihtera ništa ne bi moglo.

 Pitate… čije je to?.... Odgovor vas zatiče.

 Rekoše - kondukterovo. Mislite  šifrovano ime nekog sa poternice pa idete dalje.

 Zna li se ko je on?

 Ne kapiraju da vi ne kapirate. Gledaju zbunjeno i ponavljaju …znate li ko su kondukteri?  Normalno da  znate ko su kondukteri …. oni što proveravaju  karte, smeštaju prtljag , prate vozača. Nemojte reći da je to taj . Pravog konduktera ne bi imali za šta da uhvatite. Za pravog  je i udžerica mnogo.

 U pravu ste, kažu , ali podvlače  da ovaj pripada  vanserijskoj kondukterskoj  klasi.  Taj nije cepao karte i pratio vozača. Umesto toga on je valjao biznis… švercovao ljude … oružje… cigarete… benzin i sve što je donosilo lovu  snalažljivim ljudima u mutnim vremenima.

 Auuuuuuuuuu - jadna ti majka.

LJuti  oni , ljuti  vi , ali ko vam je kriv što se opterećujete savešću.

Par dana trošite na disanje. U vašem gradu ste samo zevali. Vazduh vučete do stomaka. Spavate ko jagnje pokriveni jorganom dok mislite na one koji se celu noć prevrću po krevetu.

Onda pokret. Manir iz mladosti. Ako ste letovali u Kuparima ili Platu svaki drugi dan bi stopirali do Dubrovnika da pojedete sladoled. I bilo gde da ste išli , uvek bi išli malo dalje. Smešteni u jednom hotelu obilazili bi druge. Ako bi ostali u prvom, menjali ste sobe. Vaša majka je znala da kaže da nikad nije bila sa vama ( a bila je često) da niste bar sobu promenili.

Ovoga puta idete u susedni grad. Bili ste već , ali ga niste dobro osmotrili. Sad ćete to uraditi, a možda i nešto kupiti. Vi ste planirali knjigu..

Opet rasprava . Vi bi direktnom linijom , ON lokalom,  koji ide okolo naokolo pa  vožnja duže traje. Kaže… nikad se ne zna šta se može videti  na krivudavom putu. U najmanju ruku kao da ćete iz autobusa otkriti grad iz Paleloita. Smešno , ali popuštate. Zaboravili ste reći da je ON taj koji forsira tumaranja. Naišao na plodno tlo pa i vas inficirao. Slični ste , često nepredvidljivi jedno drugom, tako da vam uglavnom nije monotono.

Stižete na autobusku stanicu. Ispred stanice kućica sa rešetkama. Liči na kavez.  Idete ka njoj. Na zvuk koraka iz kaveza skoči čovek ko panter. Pita.. treba li što ? dok oštrim pogledom šara po vama. Kažete …. glavna ulica….

.... nešto konkretno  ili ona uopšte, nastavlja ljubopitljivo ?

  Ne ostajete dužni pa pitate šta on radi u  kavezu ? Odgovora da je na dežurstvu ….prati ko ulazi , a ko izlazi. Mora se u vremenima kad se ceo svet trese. Aaa…. to . Kapirate. Znači jedan od onih pred kojim se pametan čovek ne izuva.  Ali vi niste pametni. Često se izujete baš tamo gde ne treba. Da bi skratili priču pitate za knjižaru.

Treba vam knjižara !!! iznenađeno će

Knjižara- odgovarate vi.

Čitate !!!

Dosta , kažete vi.

Ma nemojte - obradovano će. Reče da i on mnogo čita. Uglavnom istorijske knjige .Trenutno " VITEZOVE CARA LAZARA" - odlični su , jeste li čitali?

Kažete mu da niste ni čuli za nju. O čitanju da ne govorimo. Kažete da tipujete drugu književnost i da vas istorijske knjige ne privlače. Pita … zašto?  Zato što se istorija izvrće i laže, kao što političari lažu.

Mislite i ovi? … oprezno će….

Ovi …ma jok, bre….

Ovi ništa drugo i ne rade. Nešto u očima vas ohrabri ….  nastaviste ….pa nek pukne kud pukne. Kažete mu da zbog laži koje svakodnevno sipaju , poteza koje vuku , osoba koje hvale i postavljaju na mesta gde im nije mesto, više ni televiziju ne gledate. Umesto televizije čitate knjige.

I ja - reče tužno i saosećajno. Oči mu izgubiše oštrinu , pogled omekša , uperi prst u pravcu  najbolje knjižare i umesto pozdrava reče…zapamtite - " Vitezovi Cara Lazara "…. Zapamtiću - odgovarate vi….

 Probajte.

Hoću ….kažete vi…

Ko zna, možda i hoćete……

 

 

 

 

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me