Categories
My Links
Generalna
KAKO ĆU PLATITI
panicnadezda | 30 April, 2014 09:08

 

 

      Stiže  april . Stiže i  rođendan  moje sestricine Nede ,koju zbog 1 aprila kad je rođena, nazivam prvoaprilskom šalom iako je sve, samo to ne . Stigoše i rođendani njenih mališana.  Sramota. Ne znam tačno kad , ali kada im slike okači na internet ulepšaju mi dan.Principijelno sam protiv toga ,ali ko me pita.Da budem poštena  do kraja ,nisam ni ja pitala.Još jednu sliku ne brišem sa fejsa. To je Iris. Ime sve govori.Izgled više od toga.  

 

     Neda ,devojčica, ne toliko po godinama koliko po izgledu. Osmeh od uva do uva otkriva niz besprekornih zuba , velike , ozbiljne   oči koje  poručuju da li je srećna, tužna ili zamišljena. Da je kojim slučajem glumica ne bi morala ni govoriti. Cela njena pojava priča  umesto nje.

        U svađi sam sa datumima pa samim tim i rođendanskim čestitkama . Nepogrešivo pamtim samo dva rođendana . Kao što rekoh  prvi april  i  razumljivo prvi januar kada je rođen moj sin. Stalno se pitam kakvi su to ljudi koji su morali biti rođeni  baš u te dane koje je teško zaboraviti. Datum svog rođenja nisam pamtila ni kada sam bila mlada. Sad sam srećna kada ga i drugi zaborave.

       No u aprilu stigoše racuni. Sa njima  masa drugih neprijatnosti  koje neću navoditi. Jedan koverat drugačiji , deblji. Pošiljalac ,čini mi se, gradska uprava. Sa strepnjom otvaram. Porez na stan. Zgranuh se . 43000. Godinama  bio šest i nešto ,potom zbog dograđenih 18 kvadrata koje je pošteni gradjanin (čitaj slobodno ludi ) prijavio opštini- 27000 hiljada. Sada  ni manje ni više 43000.  Ne verujem očima.Računam  greška.Kod nas u zgradi samo jedan plaća, ali malo. Ostali koriste prostor kao i mi ,ali  ne petljaju državu u to, kako se država ne bi petljala u njihove živote –pametno. Komšija preko puta nas za 150 kvadrata  plaća tri puta manje,iako mu je zgrada novija i pod zaštitom drzave. Apsurd .

      Besna ko ris trčim u opštinu . Službenici -direktno pod nos poturam račun  i pitam šta je to?  Kratak odgovor –gospođo porez je skočio za 80 %. Znam- kažem ja pristojnim glasom da je ne bih razljutila ,ali ste verovarno pogrešili adresu- proverite.

     Puna nade nastavljam.... Sigurno je u pitanju neki od onih penthausa u pametnoj zgradi preko puta mene. Tamo se šire bogati , menjaju vazduh i klimu kad  im se ćefne, tamo su kopali  50 , a možda i više metara pod zemljom ( tresao se ceo kraj )dok nisu stigli do vrelih gejzira zahvaljujuci kojima imaju grejanje  kako im se prohte. U zgradi imaju bazen, sobu sa dugmadima kao da je svemirska stanica, a tek radnika obezbeđenja- celi buljuk.Sluša sa nevericom  pa besno reče- Šta to mene briga.

      Razljuti me . Nije vas , vi sigurno niste dobili ovoliki porez,ali mene itekako jeste. Ne živimo mi u toj zgradi ,ni na Menhetnu , niti Jelisejskim poljima. Živimo u zgradi  iz 26 godine, samo što se nije srušila, anfas još može da prođe ,ali bočno oglodana, od pozadi- ruglo.Za to se ne plaća ovoliki porez.  Nervozno  vrti papire , pronađe ime i prezime kao i adresu sa koverte. Nema greške –vaše je. Otkači me sa opaskom-rok vam je 15 maj za  drugi kvartal.

Okrutno.

       Stiže i poslednja nedelja aprila. Zakazaše Skupštinu ,izabraše vladu , vlada premijera, premijer saradnike, položiše zakletve, odrediše prioritete i rokove za iste.Ceo dan se vrtelo na svim kanalima. Puno  ideja i obećanja, ali mnogo brate.Mene zanimaju samo rezultati.

      Tamo- odakle dođoh-- odvajkada  vlada mišljenje da važne poslove ne valja počinjati nedeljom.Izgleda da oni to ne znaju, ali šta mene briga . Mislim na  porez, samo ne znam kako ću platiti.

     

     

 #