Categories
My Links
Generalna
SEDI DI SI .......
panicnadezda | 09 Septembar, 2015 17:14

       Čim nje nema  nešto se desi. Skokne do prijateljice u komšiluk - zagori ručak . Niko varjačom da mane . Ode do pijace da kupi salatu i još ponešto - po povratku kesa za smeće puna stakla . Polomljena kristalna činija. Pita - čije je to delo? – niko neće da prizna . Kristalna činija  je ipak kristalna činija. Nije baš da se njome mlatara . Pođe na unapred zakazan sastanak , dočeka je začepljena sudopera . I tako svaki put kad god negde mrdne . Čim nje nema da radi i kontroliše – u kući nastane haos. A radi , verovali ili ne, od jutra do sutra . Taman pomisli da je sve cakun pakun, hoćeš vraga , nešto novo se pojavi . Na odmor bolje  da ne kreće , jer kad se vrati, ne zna odakle da počne. Ceo odmor joj presedne. Zato je odlučila – ne mrda iz kuće jer nema kome da je ostavi . Bolje i kućni pritvor nego  ono sa čim se suočava kad izađe iz pritvora.

      Izgleda tako i ON (misli na vođu ) - pa joj malo lakše.

      Čim njega nema – eto belaja. A nema ga samo tri dana. Kao kad pastir  izgubi stado. Sve krene naopačke. Ne sme ni da misli šta bi se dogodilo, tek- kad ga , ne daj Bože, ne bi bilo duže. Recimo - nedelju , dve , o celom mesecu da ne govori. Sigurno bi se država raspala. Nema kome da je ostavi - pa to ti je. Nije ni preskočio prag  kad u državi puče bajata bruka . Ne zna samo da li se može upotrebiti izraz bajata za nešto što je uvek aktuelno, usto i nedovršeno. Ali gotovo. Reče što reče. Osvanuše snimci vrha države i sumnjivuh tipova . Mutni doduše , ali se akteri mogu prepoznati. U atmosferi opuštencije -  meze , ćaskaju , kese razmenjuju , ali se detalji ne daju dokučiti . Nema zvuka ili ga možda ima , ali čeka drugi moment.

Pomama na svim televizijama. Kao uvek radoznali novinari pod izgovorom istraživačkog novinarstva , čačkaju po tuđoj  intimi . Jedva dočekali . Posrećilo  im se. Vest na vrhu, rejting skače. Šta će im više?

Tamo negde uhvatiše ga. Pitaju – šta misli ?

  Reče da je čuo za te snimke , da misli da je  stvar stara, ali ih nije video . Kad ih bude video moći će nešto više da kaže, normalno tek posle posete Merkelovoj, sa kojom bistri  svetsku politiku .  Ali znao je – reče sa smeškom - čim se mrdne iz zemlje , nešto se u njegovom odsustvu desi. Osta joj nejasno šta je smešak značio . Može li biti - da mu je milo što se to desilo u njegovom odsustvu - ili  - vidite šta vam ja značim. Možda i jedno i drugo , ko će  znati ?  Potom, u svom stilu baci pogled  na gore i reče...... kao da neko  tempira ili prati - nije baš razumela . Možda neko drugi jeste. Volela bi da zna – misli li ON na onog gore ili nešto drugo. U svakom slučaju je radoznala.

Vratio se nakon tri dana  , ali po tom slučaju se ne oglasi . Čuje jutros na vestima, otišao u Abu Dabi , kod drugog " prijatelja " na druge pregovore. Izvinjava se što ne pamti ime neimara projekta " Beograd na vodi" ne zato što je neimar, već što je šeik- lepo zvuči , a i svašta obećava.


  Iz iskustva ne veruje da je bezbrižan i rasterećen otputovao. Verovatno se plaši šta će se dogoditi  ovoga puta u njegovom odsustvu . Ona ga razume, pošto za mnogo kraći period postavlja sebi isto pitanje, a brine samo za jedno domaćinstvo. Zna samo da mu nije lako , ali šta da se radi, kad je odlučio da bude država - pa kad nema njega  ni države  nema. Jedino da odluči kao ona .

Sedi di si …………

 

 

 

 

 

.  

 #