Categories
My Links
Generalna

« KO ME PITA | PROĐOŠE-HVALA BOGU »

NE DOBRA- NEGO-MNOGO, BRATE
panicnadezda | 13 Januar, 2015 14:02

Ko su, bre, oni ? - pardon - umalo rekoh ministri - ko što reče  predsednik države  - a mislim na prosvetne radnike u štrajku ?  Da odbijaju ono što drugi nisu mogli, a bogami neće moći ni oni, svi su izgledi. Kakav primer pružaju onima koje uče? Da budu neposlušni i bundžije. Da se bore protiv države, ne mire sa nepravdom i narušavanjem dostojanstva.

Svašta. Mlađi od njih , njihovi đaci , a i njihova deca, znaju da to odavno ne igra. U igri su samo velike brojke. Mladi hoće tamo gde toga ima, sa školom ili bez nje – svejedno. Stvarnost im je bolji učitelj od učitelja, a u stvarnosti, gle čuda,  ispade da oni koji nisu mnogo polagali na školu bolje prođoše.  Imaju brendirana odela, cipele i telefone. Profesori su za njih polovnjaci. Kako da ih cene ? Nose pohabanu garderobu iz second hand - ova  jer za bolju nemaju pare. Tužno. Uz to tipkaju  u zastarele Nokije ili Simense , a đaci u Ajfone . Jedino što profesori znaju i čime ih smaraju - to je žvaka u stilu – odelo ne čini čoveka,  treba biti pošten, učitiv, vredan,  radan, empatičan, dostojanstven i kad se penješ i dok padaš.  Prevaziđeno.

Gospoda profesori ih zbunjuju. Uče ih jednome, stvarnost koja je za njih mlade i nedozrele važnija, poručuje drugo. Nude im out umesto in. Oni pošto poto hoće in, a to je namaći pare kako god bilo, nabaciti bicepse i tricepse, operisati sve što je za operaciju i obavezno napućiti usta. Normalno - slikati se, goli ili obučeni - svejedno. Važno je biti viđen. Gledaju oni to svakodnevno na naslovnim stranama u sređenoj državi " koja brine o svom podmlatku". Znam… za profesore degutantno, ali za njih poželjno.Zato gospodo- stanite na vreme kako bi sačuvali bar ono malo obraza i dostojanstva koje još imate kod svojih đaka, jer oni ne cene gubitnike. Ili bar jednom idite do kraja. Vaši đaci će se snaći- ionako više vole ulicu od učionice. Samo se bojim, da vi nemate kičmu za to. Vi ste učitelji – ne advokati. A i sindikat vam je kvarljiva roba. Lako ga je potkupiti, a vas raniti i pokolebati… …

    Znaju oni to . Igraju na tu kartu……zato emituju talase….. Okrutni profesori , nosioci svetog zanimanja izbacili decu na ulicu, nisu im zaključili ocene, ne daju knjižice - ucenjuju vrh države itd.itd                             

   A zašto? Nije ih briga. Njihova deca su sita. Što bi oni brinuli za vašu ? Hoće da radite, ćutite i trpite. To što imate malo više škole, znanja i iskustva od onih iznad vas, ne daje vam nikakvo pravo na to. Naprotiv. To vas obavezuje više nego druge.

Oglasi se  ministar prosvete.  Znam da ga prosvetari nisu birali. Jer da jesu, sigurno ne bi bio takav. Ali što je tu je. Čovek reče: Prosvetni radnici ne mogu biti izuzetak u "pravednoj državi " koja je sve, samo to ne.  Poruči da para u budžetu nema i da se ne nadaju. Rade na platnim razredima , a kad će završiti? – samo što nisu. Do tada, a verujem i posle, njegova sekretarica će primati  više nego što će profesori  ikada imati. O značaju ministrove sekretarice da ne govorimo. Ona može što malo ko može. Da zapošljava, premešta, mešetari. Dovoljno je samo da okrene telefon bilo kog direktora škole. Ona je za njih zakon.

Potom…. zblanuti ministar, pred  kamerama u čudu- priupita .....kakvi to ljudi rade u prosveti kad se igraju sa naraštajem? On stvarno ne zna. Normalno da ne zna kad nikad nije omirisao hleb koji analfabetski pokušava da mesi. Prosvetari bi mu odgovorili da rade najbolji, ako se izuzmu oni koje njegovi prethodnici  udomiše tamo. Probaće i on to – znaju.

Oglasi se i premijer države. Čovek beskrajne  empatije. Reče da razume prosvetne radnike i da bi se i on bunio da je na njihovom mestu. Vešto,  nema šta.

        Čusmo i predsednika. On, pak , smatra da bi prosvetari trebali da štrajkuju u učionicama zajedno sa svojim đacima, a ne da deca landaraju ulicama prepuštena sama sebi. Ispade da samo prosvetni radnici brinu  o naraštaju zemlje, kao da nemaju ni roditelje ni vlast koja bi se osvrnula na njih.

Porodičan čovek – uvek isto . ali za druge.

Ali Kori, stručnjak za finansije – zadivi. Kratko i brzo  izračuna da će profesori sa umanjenjem imati 39.000 din. što je u kolabirajućoj Srbiji, po njoj , dobra plata. Ne reče kolika su njena primanja i da li bi se menjala sa profesorima.

      Slatka Kori. Njoj je izgleda potpuno  nepoznat račun malih brojeva –  nije to njen nivo , ona barata samo sa milionima. E, pa Kori, ovako: – kada se trideset i devet hiljada podeli na 30 dana to je 1300 dinara dnevno. Pretpostavljam manje nego što (izvini)  ti ( ne da mi se da kažem vi ) potrošiš za doručak. Pa reci sad......          Ali ko će znati, možda je u pravu  Kori... "dobra je to plata" - " za jednu tako beznačajnu profesiju " kao što je prosveta, uprkos mišljenju respektabilnih umova i ozbiljnih država da je to  najsvetije zanimanje. Šta znaju oni? Nemaju Kori da im to kaže.  Zato – ne dobra plata, nego - mnogo, brate.

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me