Categories
My Links
Generalna

« SLADOLED U FRIZU | IDITE DOĐAVOLA »

MLADI
panicnadezda | 03 Avgust, 2015 16:09

              Mladi više ne ustaju u prevozu . Ugrabe slobodna mesta i kreću . Bez prestanka tipkaju . Poruka na poruku , razgovor na razgovor. U pauzi , ako  je uopšte naprave , gledaju kroz prozor kako bi izbegli prekorne  poglede onih koji stoje , a smatraju da bi trebali sesti.

        Nekada , u vašoj mladosti nije  bilo tako . Ali , to nekada je vaše , ne i njihovo  - njima je i njihovo daleko . Njihovo će doći kad vas više ne bude bilo . Vaše nekada njih ne zanima , kao što njihovo neće zanimati one koji dođu posle njih . U međuvremenu , žure kao što ste vi žurili . Gde ?... nemaju  pojma , zašto ?- takođe .  Ali ...... U vašoj žurbi se znalo ko je mlad , a ko star. Danas ne. Svi se trpaju u galeriju mladih likova na ovaj ili onaj način. Neko sa skalpelom , drugi bez njega . Mladost je imperativ za one koji to više nisu. Napućene usane   -  na svakom koraku , silikonska poprsja -  prkosno štrče , ravni stomaci i zategnta lica – šetaju gradom . Čik pogodi koliko ko ima godina?  

       Znaju oni to , pametni su – zato ne ustaju. Plaše se da vas ne uvrede .

 A , ne kao ona , dok  je bila mlada , kao oni sada . Dođe  - odakle dođe , sa  pretovarenom  korpom saveta ,  bez koje vas ne šalju u beli svet . Bez imalo šale , zvuči  smešno , ali je tako . Za njih je to bio dalek , opasan i zavodljiv  svet. Znali su….. bili  i boravili u njemu . Svašta su videli i čuli  . Zato vas edukuju dugo da preduprede ono čega se boje  . Edukacija  traje . Svaki dan nešto . Danas ovo … Sutra ono. Prekosutra  sve iz početka . I tako iz dana u dan . Muka živa . Kreće se sa .. golem je to grad , videli svojim očima ovo , doživeli ono , a tek čuli ….. manijaka i drogeraša kako su ih tada zvali , na svakom koraku ( strah je najbolja kočnica) – ovakvih i onakvih spodoba , takvih i takvih situacija… zato se  čuvaj ovoga , pazi na ono , izbegavaj to ,  poštuj starije , ne rizikuj . Ideš da učiš , a ne da se provodiš . Nikako u studentski dom – pravi kupleraj . Pričo im onaj što je osam godina studiro pravo i jedva završio. Siroti otac samo što nije crko dok se on provodio sa  kojekakvim…… po tom Studentskom gradu.  Još se hvalio …. zamisli! 

     Ali ….. oni se žrtvuju za vaše dobro -  zato vas puštaju - ali -  pamet u glavu . Utuvi to za svagda.

                                  Utuvite i tu ste.

      Veliki grad nema šta . Zaključujete  po putu  do  fakulteta i nazad . Ostatak tek naslućujete . Kad će te naslućeno videti pojma nemate . Živite kao podstanar u jednoj sobi sa gazdom i gazdaricom na vratu. Proverena i poznata cimerka . Vredna i radna. Gazde po želji savetodavaca , strogi da strožiji ne mogu biti. Oročena upotreba kuhinje , oročena upotreba kupatila , oročeno vreme večernjeg izlaska i dolaska. Pegla i bojler na zakazivanje. Što ređe to bolje. Umesto glasa – šapat . Nečujan ulazak u stan – gazda je tankih živaca . Vrisnuli bi , ali se plašite .Rođeni glas bi vas isprepadao. Zato čekate……

        Svakodnevno špartate poznatom maršutom.  Stan – fakultet – fakultet- stan. Autobusom od  Novog Beograda do Starog grada i obratno . Utabana staza postaje oaza slobode. Na fakultetu slušate  predavanja , kod kuće cimerku . Odzvanja njeno…… uči- uči !  Iz podsvesti dopiru glasovi onih koji se za vaše dobro žrtvuju . Samo ste u  autobusu sami sa sobom. Gledate zgrade koje promiču , ulice koje se prepliću , Savu u žurbi  i lica putnika .Tako i tog nezaboravljenog dana. Sedite u prepunom  autobusu . Na drugoj stanici ulazi gospođa ( po vašem mišljenju ) vršnjakinja vaše majke. Kad imate 18  i onaj sa 35.god. vam se čini star, a ne ako ima više od toga. Iz glave opomena  " poštuj starije " . Poštujete i ustajete.  Slobodno mesto nudite "gospođi" - hoćete li da sednete ?.....  Oštar glas - pita… zašto?  Pometeno joj odgovarate da je starija pa nije red da vi sedite , a ona stoji . Na to vam osoba koju nazvaste gospođom  , a sve je, samo to ne - izgovori svašta . Pred celim autobusom, vrištećim glasom , vas nazove prostom , primitivnom i nevaspitanom - žutokljunkom i uličarkom ,  kakvi   su  bez sumnje i oni koji su vas stvorili ...... da ne znate ni ko ste ni šta ste , ali da znate da je ona stara- itd . itd.itd . Nisu izostale ni psovke , koje i kočijaši zaobilaze - jednom rečju užas.

     Šokirani ,  postiđeni i uvređeni , kako to samo u mladosti biva , pobegnete glavom bez obzira sa zakletvom  sebi , da nikada, nikom  više nećete ustati u prevozu ,ma koliko vam se  činio star, ukoliko vas   ne zamoli. Mnogo je godina prošlo , ali zakletvu niste pogazili   .

      Zato ne zamerate mladima  što ne skaču kad neko stariji  uđe. Neka ih lepo zamole . Vi ste to više puta uradili i uvek su vam izašli u susret . Mladi imaju instikt za neokaljanu iskrenost. Uostalom mladost može biti - a često i jeste - tegobnija od starosti . Odlično to znate  jer je odavno za vama , ali sećanja žive .

 

   

      

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me