Categories
My Links
Generalna

« MOBILNI | HOĆU TO »

AUTO ZA PRASE
panicnadezda | 24 Avgust, 2015 13:43

      Saharske vrućine u Beogradu . Vole Afriku sa filmskog platna . Dive se bajkovitim pejzažima i egzotčnosti dalekog kontinenta . Intrigira ih Sahara o kojoj im je sin pričao po povratku iz nje. Brine ih njegova fasciniranost istom . Ali saharske vetarove i saharske vrućine - ne podnose. Što bi se reklo- hvala lepo.

      Zato -  po  drugi put- krenuše na put . Znaju gde će , znaju kod koga će , ali ne znaju sa čime će . Nisu motorizovani - odavno. Da nije raznih zgoda i nezgoda koje se uvek prepričavaju sigurno bi zaboravili da se u toj kući ikada držao volan u rukama. A , držao se dugo i to veoma dobro. Utopiše  ga pred novu godinu - za presence - za novu godinu . Tada se nikakvo slavlje nije računalo bez njuške na stolu . Znalo se , čak , kome će njuška biti servirana , ko jede rebarca ,ko više reš , ko manje reš - itd. Ceo Beograd je mirisao na prasetinu ,  na veliku radost pekara koji su u osvit zore kretali sa pečenjem kako bi zamenili “ lenje” domaćice koje to nisu radile kod kuće. Neki su kupovali jedno , ješniji više, jer ako ostanu na jednom- šta će ostati  gostima . A  - nova godina -  ne stiže svaki dan . Mora se obeležiti kako dolikuje . Danima unapred prasetina je bila glavna tema u svim razgovorima  . Prvo gde kupiti ?- Potom iz kog kraja - da ne budu masna , onda žensko ili muško , pa koje težine , dužine.. itd. Svako je imao svoju  teoriju.

    Tako - tada i kod njih. Ne idu  mimo sveta. Ko vele "Kud svi turci tud i mali Mujo" . Treba kupiti prase . Ali za prase trebaju pare. Utanjili su. Ne prvi put . Zato mozgaju. Glava kuće presudi - prodaće auto. Od osamnaeste ga tera – prošao je sa njim, skodro i modro. Dosta je bilo. Kad se stabilizuju prilike - kupiće drugi . Smučilo mu se traženje parkinga i češljanje ulica u celom kvartu dok ne nađe mesto gde ga je prethodne večeri ostavio , a preko noći zaboravio. Nada se da će do tada neko regulisati tu stvar  kako bi vožnja duže trajala od pronalaženja mesta za parkiranje .

Razglasiše – prodaju auto !

 Stiže zainteresovani . Automehaničar je. Reče – da baci pogled. Ne veruje da će kupiti  tu šklopociju . Izvežbanim okom studira  auto i samo hukće . Kobajagi ... sebi u bradu , ali dovoljno glasno da ga čuju. Zna čovek šta je trgovina i kako se to radi.Kudiš da naudiš .  Gleda spreda , gleda pozadi , zaviruje unutra . Naglas nabraja – propala limarija , prosviro akumulator , loš motor , zarđao menjač , neupotrebljivi brisači , itd.itd…… drugim rečima nizašta nije .

 Au …prijatelju , ala si ti ovo arčio- jel da ?- pita…… Da znaš, prijatelju, da jesam . Svašta je taj izdržao , ali kad je izdržao mene, izdržat će i tebe - ne brini. Dojče mašina je to- a sve Dojče dugo traje pa i oni sami. Dva svetska rata su vodili , ubijali i bili ubijani , rušili i bili rušeni , a gde su sada? A ?……kao uvekopet na vrhu . Čudo su ti oni moj prijatelju kao što je čudo i ta šklopocija , kako je ti nazva  , pokolebanim  glasom zbog "stručnih" zamerki stručnjaka za trgovinu - reče.

     Nakon  sistematskog  pregleda automehaničar postade kupac . Nudi cenu , koja je po njegovom stručnom mišljenju viša od vrednosti robe . Da im učini , reče – mladi su , a pare im trebaju. Prodavac odbija - traži  više – pravi se da nije analfabeta . Zna i on ponešto o mašinama - kaže , iako među nama rečeno , zna samo da mota volan.  Priznajem - dobro . No , nađoše se negde. Brzo okončaše sve. Ode kupac , sa kupcem i auto.

    Kupiše prase, sa prasetom još ponešto i dočekaše novu godinu.

     Nakon mesec dana- zvoni telefon. Glas se predstavlja kao kupac auta , pa ako su raspoloženi  rado bi ih provozao. Iznenađeni i radoznali- prihvatiše. Čeka ih ispred zgrade. Izlaze . Ne mogu da veruju ! Ko nov je. Prefarban, uglancan , doteran , da oči zalepiš za njega. Bez provere znaju da radi ko singerica.

     Srećni kupac - čita divljenje . Raduje se . Oči mu cakle. Ko veli, budale  - pa da im se malo naruga . Naruga se i više od toga

 Kasno shvatiše šta su uradili, ali popravke nema. Čak ni naravoučenije nisu izvukli .Naiva - uvek ostaje - naiva.

Treba li reći da se prilike nikad nisu  toliko stabilizovale da bi kupili drugi auto. Mogli su u jednom kratkom periodu uzeti Zastavu , ali ona nije odgovarala nepraktičnom umu domaćina. Imao je viziju šta želi. Vizija traje  , ali od auta ništa .

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me