Categories
My Links
Generalna

« IDITE DOĐAVOLA | AUTO ZA PRASE »

MOBILNI
panicnadezda | 08 Avgust, 2015 17:07

     Ima mobilni telefon. Zna- imaju ga svi- ili ko ga nema ?  Ali za razliku od njih ona ga nije htela. Opirala se dugo . Sama reč mobilni joj je bila dovoljna da zaključi  šta to znači . Kud vi tu i on . Drugim rečima verni pratilac. Ni malo joj se nije dopalo.  Imala je otpor prema tome  da uvek bude na izvolte. Nekako joj se činilo kao da je pod prismotrom . Nema šta da krije  , ali ne voli osećaj da u svakom momentu mogu  da je pitaju ; gde je - kud se uputila- ili šta trenutno radi !?. Odbi je i ono -kad ste na putu , a nešto krene po zlu, znaćete odmah. Nije to smatrala prednošću jer ako je loše , bez mogućnosti promene , bolje da sazna što kasnije. Agresivne reklame , za proizvod bez mane, učiniše svoje.

    Zavlada masovna histerija  ,  prvo kod mladih , potom i svih . Stvoriše probleme u porodicama slabijeg imovnog stanja .  Deca se svrstaše u redove . Prvi red sa mobilnim , drugi  bez njega . Drugi pate jer ne mogu da pariraju prvima . Iz tih razloga mobilni  postaje  prioritet u odnosu na važnije stvari .  Roditelji se dovijaju na sve načine  da bi naslednicima omogućili ono što drugi imaju  kako ne bi bili izopšteni iz reda .

Tako -  vremenom svi dobiše telefone.

      Dobi ga i ona. Nije ga kupila . Sestra u trendu koja je češće menjala telefone nego ona najlon čarape darova joj Simens . Reče : Ne možeš ići mimo sveta i svetskih trendova . Obećaj da ćeš ga nositi! ..... nerado  obeća.  Misli u sebi - nosiće ga kad se seti. Pa, ni fiksni nije nosila sa sobom pa je sve na vreme saznavala. Dva dana je išao sa njom , onda ga ostavi kod kuće . Krenuše  problemi. Pet propuštenih poziva , izveštaj ovaj , izveštaj onaj - masa poruka : gde si , što se ne javljaš , jeste li dobro , zabrinula si nas? ....Danima tako.  Smuči joj se. Da bi odgovorila na  poruke treba joj celi dan. Da bi zvala – košta . Otkri da svaka torba , torbica čak i pantalone imaju pregradu za mobilni. Na sve misle , nema šta.

Kapitulira

 

 Strpa mobilni u pregradu predviđenu za to i krenu da ga nosi. Vremenom se pregrada raširi , telefon ispadne i  šeta po tašni , a kad zazvoni pretura po dnu da bi ga dočepala . Dok stigne do njega- zvonjava prestaje. Tako stalno.

     „ Simens „  joj ukradoše  u vreme kada je preprodaja mobilnih - bila unosan posao za džeparoše .

       Laknu joj . Misli neće ga više kupovati . Hoćeš vraga  – na stolu „ Nokija „- kupio joj ON . Pita je : kako ti se sviđa ? Super! – odgovara, da  ga ne bi razočarala , mada ne zna šta ima tu da se sviđa . Nije haljina da komentariše kroj , nijansu, materijal . To se sviđa ili ne , a ova kombinacija  plastike i metala , bože me sačuvaj , šta tu ima da se sviđa ?.....  Prouči uputstvo – videćeš - koliko je dobar .....dodaje čovek zaluđen tehnikom , o kojoj , van teorije , malo šta zna.

       „ Nokiju „ prosledi kome je bila potrebnija nego njoj. Zovu je na mobilni - ona se ne javlja . Ponovo pitanja ...šta je sa tobom ...zovemo te – ne javljaš se. Nema snage da objašnjava , prizna sebi da su pobedili – ode u prodavnicu i jedini put sama sebi kupi , u tom momentu , hit telefon, „ Samsung „ – sa poklopcem. Odavno je  daleko od hita . Smeniše ga generacijama ( čuš generacije ) smart telefona „ Ajfona „ , „ Samsunga „  „ LG-ija“ . I to sve „ Ajfon „. 5 . 6 . , kako čuje ima i 6S . Isto i sa druge dve marke . Opet 1.2.3.4.5.  Na kom broju će završiti, sam bog zna . Ali njen traje . Tu i tamo zaškripi , međutim  za razgovor i  poruke - dobar. Bolji joj ne treba. Ali zato njemu treba i njen mu  smeta. Naziva ga krntijom ,  prevaziđenom kantom i kršem koji mora da se menja jer on to ne može da  gleda u kući. Sladi joj pametne telefone za jedan dinar. Iznosi prednosti istih . Sve što otkrije servira njoj. Recimo : hoćeš da ti kažem koji je trenutno najhladniji grad na svetu?  Nju baš briga - kad ovde peče ( samo da im zavidi ) , ali mu pušta da kaže . Odgovara ko iz topa- Kejptaun[1]. Pita ga sprema li se na put tamo -  ma ne , samo da znaš.

       Od sina nasledio „ Samsung „ 4, ali kad ga pitaju-  govori –zastarela  dvojka . U međuvremenu trpa prospekte najnovijih smart telefona . Ona zna šta to znači , zna i ON da ga ona čita , ali ćuti . Ćute oboje. U šetnji , ko mačka oko miša, obigrava radnje sa androidima , ako se to tako kaže.  Jednog dana ga pita ; smeraš li ti ono što mislim da smeraš . Reče da - i odahnu sa olakšanjem.

Pobogu , nemaš majica , fale ti pantalone , a i cipele su ti prosvirale. Svašta  ...  da bacam pare na krpice – nisam lud . Doda , da ni za živu glavu , ne bi platio pantalone koliko njihov sin. On bi za te pare kupio petoro. Zna se - na buvljaku. Veruje da bi i duže trajale od tih firmiranih.

Dobro de , pa kupi i telefon na buvljaku …..

Izbeči se na nju ko da je šenula.

Zna ga i zna kad nešto zacrta ne odustaje lako ...... pita ga samo ...... od čega . Iznese joj plan koji je na startu naslućivala da će on taj telefon kupiti na rate pa ako hoće , pošto njen ne valja ustupiće ga njoj , ili bolje ,  pošto se ona u to ne razume , a i ne interesuje je , ON će se žrtvovati da uzme nov dok ga prouči , a ona će konačno imati ljudski telefon koji je zahvaljujući njemu- i izuzetno razrađen . Mudar plan - nema šta , ako dođe do realizacije.

 

        

      

     [1]

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me