Categories
My Links
Generalna

« BEZ IMALO STIDA - KORI | ČIK POGODI »

U NEVREME - DA NAM DOBRO KRENE
panicnadezda | 09 Oktobar, 2015 12:50

Mislila je da taj epohalni čin proprati ćutanjem. Ne mora ona biti pas koji uvek prvi zalaje. Ali neki vrag joj ne da.  Ne zato što sumnja – kao što sumnjaju svi, pa i oni koji se prave da veruju. I da je nešto drugo u pitanju- opet bi sumnjali . Kako i ne bi kad zli novinarski jezici svakodnevno dižu prašinu i podgrejavaju sumnju. Kreću sa onim da taj nikad nije završio ono što je počeo. Da je i drugima obećavao brda i doline pa su ostale samo gole doline .

Nikako da kažu da mi nismo drugi –već prvi. Nikako da kažu da nas povezuje neraskidiva veza prijateljstva, što sa drugima nije bio slučaj. Dakle - mi smo prijatelji. Đuture , sa premijerom na čelu. Ne kocka se sa tim…. .neće to ni šeik, ma šta mu pripisivali . Poklonio nam maketu grada – lepu – nema šta. Bar nešto za uspomenu i dugo sećanje, a čini joj se biće i malo više od toga. Reče malo - da neko ne pomisli mnogo.

 Dugo se pitala na šta je prikazana maketa podseća. Onda se setila . Tako je zamišljala gradove u kome borave vile , u vreme detinjstva . kad je bila opčinjena bajkama. Vile su joj bile opsesija , a vilinske gradove je zamišljala baš tako. Samo za razliku od predstavljene makete njena mašta je gradove u kome su boravile vile gledala na nebu , ali ne na vodi. Svejedno…. Lepo -  samo da nisu tako daleko …….

No, biće šta će biti. Za godinu , tri ili trideset. Ne razmišlja više o tome. Bune je druge stvari . Kod nje - tamo ( odakle dođe  ) i mala deca znaju za staru izreku "što naoposleno  (ispravno) kad može naopačke" u slučajevima kad su iskusni hteli da opomenu one koji to nisu, da ne rade kako treba i kako bog zapoveda. Ni u pomamilu nisu verovali da će vreme pregaziti drevne mudrosti i da će na njih zaboraviti.  Tako i u ovom istorijskom događaju. Čini joj se ništa naoposleno.

Kad je čula glas kada će se to desiti prvo se zgranula, potom osvestila. Em jesen, em nedelja, em kako rekoše crveno slovo u kalendaru, em kiša , em na sve to - kamen temeljac .  

Šeik kapi kiše proglasi Alahovim blagoslovom za započeti posao.Reče - da njihove svete knjige tako kažu. Niko ne pomenu šta naše govore. Ajde - možda ne znaju. Ne bi ni ona znala da je od malena nisu driblali. Kad bi krenula nedeljom da radi govorili su – bolji je ponedeljak. Bog je svet stvarao šest  dana, a sedmi t.j. u nedelju- kada se ti latiš posla- odmarao. Kad bi kretala na jesen – upućivali su je na proleće. Govorili su u jesen priroda vene – bolje na proleće kada se budi i buja - da ti dobro krene. Kad bi bilo crveno slovo u kalendaru ne bi joj dali ni krpu da pipne. O težim poslovima da ne govori. Kad bi padala kiša rekli bi da to nebo plače .Dobro je samo za poorano i posejano, ako je bilo  vreme  za to. Za svaki posao imali su izreku. Poštovalo se i nije bilo loše. Ali poštovanja više nema. Isteklo mu vreme.Čak i u ime onoga – da ti dobro krene.

                                        ELEM

 Na domak jeseni , u sred nedelje,  na crveno slovo , pod kapima kiše , zakopaše TEMELJACda nam dobro krene. Možda i hoće, samo  ona ne zna. Zato šeik zna -  reče  piše u "Kuranu ".

 

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me