Categories
My Links
Generalna

« NEKAD SE ZNALO | POČEŠI ME DA SE NASMEJEM »

PECAROŠI
panicnadezda | 15 Decembar, 2015 16:53

Nameračili se na nju, pa to ti je. Ne daju mira. Stalno zivkaju. Ranije  na fiksni, sada  na mobilni. Počinje da sumnja. Pita se svašta . Recimo, otkud tolikim ljudima baš njen broj. Ko im je dao ili na koji način su se dočepali istog. Nije baš lak za pamćenje . Potpuno nezanimljiv, sa brojevima bez ikakvog smisla i reda. Lakše joj polazi za rukom da izgovori tuđi nego svoj broj. Nikad ga na brzinu nije mogla potrefiti .  Dok je bila na pripejdu uvek bi stvarala gužvu na trafici dok uplaćuje dopunu , dok bi  oni iza nje nestrpljivo  gunđali i cupkali u mestu. Kao da  je njoj bilo lako i kao da nije znala šta rade. U početku, sa željom da im ugodi u žurbi da se seti sopstvenog broja , par puta je dopunila tuđi telefon i  nekom neznancu  ulepšala dan- ko da je Deda Mraz koji ne zna šta će sa parama. Onda se opametila. Bilo ko da je čekao iza nje , nije je bilo briga. Natenane bi izgovarala broj po broj i tražila da isti ponove.Tek kad je dopuna prošla nastavljala je dalje.

 No, da se vrati na početak……. Dakle, stalno je zovu.

Nazvala ih je telefonskim pecarošima, iako nemaju nikakve veze sa ribolovom, ali zato sa platežnim ajkulama u čije ime rade – daLepom pričom na sve načine pokušavaju da vas navuku. Ako iz prve uspeju - na konju su. Ako - ne ,  ne odustaju. Zovu sve ,dok iz vas ne proključa bes. Onda malo olade , pa novi krug.

Dok su je zivkali na fiksni, mogla je da razume . Broj se nalazi u imeniku  , na osnovu broja se  lako dolazi do adrese , a na osnovu adrese - pomisle -  parajlije. Ko vele , vredi pokušati. Plaćeni su da vrte telefone  i budu dosadni. Teško odustaju. Krenulo je sa tzv.- tajm šeringom. Ni danas , ne zna tačno- šta to znači- ? Zna samo da ih se nije bilo lako otarasiti. Dok vas ne navuku mesto reči prosipaju med. Ali kad vas uhvate u mrežu nema puštanja. Jednom je i ona nasela. Ni tada ne bi da nije  njega.  On se lako peca na novotarije  .Ona je davno prošla period naivnosti. Zna da iza svake bajke sledi ono – ali.  ON –ne.Na kraju se uverio da od besplatnog letovanja u luksuznim apartmanima Španije nema ništa , ako ne pokažeš spremnost da isti zakupiš na korišćenje, ne zna tačno koji beše period ,ali zna da joj se od cifre zavrtelo u glavi, zbog čega su istog momenta napustili skup.

Poznaje par ljudi koji su uplatili najam , a sada čupaju kose, ko da im je neko kriv što su bili brzopleti i lakomisleni , a to se plaća.

Njih je narod provalio pa se više ne oglašavaju. Umesto njih zivkaju drugi ili isti samo drugim povodom.  Menjaju taktiku i prilagođavaju je naivnim.  Utrpavaju  druge stvari. Ceo asortiman zna , pošto kako reče, nju ne preskaču, uprkos molbi da zaborave njen broj.

Krenulo je sa Dormeo jastucima , Dormeo dušecima , posebno Dormeo ćebadima koja zimi greju , a leti hlade u zavisnosti od strane koju okreneš. Kako da ne ! Gola laž. Priznaje da su ćebad mekana i prijatna na dodir , ali obe strane su iste.

Zamalo da doživi toplotni udar kad je preko leta probala da se rashladi.

Stazama  tajm šeringa , Dormea i Ceptera su krenula i mnoga farmaceutska i medicinska udruženja.  Jedni nude čarobne kreme i preparate za sve i svašta .Drugi kompletne besplatne preglede i čudotvorne kozmetičke tretmane, a ne znate ni ko su ni šta su. Kako da znate ko su ?… kad uvek čujete samo glas. Par puta je probala da proveri kome pripada taj i taj broj – i uvek dobijala  isti  odgovor– nije  u imeniku.  Nisu u imeniku , a hoće da vam se uvale u kuću. Vi ste izabrani (samo što ne izgovore od onog gore ) -  da vam putem aparata najsavremenije tehnologije na vašem pragu ili u kući za par minuta procene kompletno zdravstveno stanje.

Kako da ne ! Kod nje bogami neće, po cenu dupliranja životnog veka.  Čak i kad bi  verovala da je tako , ona  ne  želi da zna -  sve dok ne boli.

A , kad zaboli……..

Zovu iz opštine Stari grad, par puta, zaredom. Predstavljaju se kao  članovi neke od stranaka pa ih kobajagi zanima imate li nekih problema . Kad ih zamolite da budu konkretniji i kažu na kakve probleme misle – natucaju- komunalne , uslove života, odnose sa komšijama  itd.itd. Vi krenete od poreza kao najvećeg ličnog problema i dobijate očekivan odgovor, kao u većini slučajeva, da oni nisu nadležni za to. Na pitanje šta je u njihovoj nadležnosti ?- navode stvari koje sa vama nemaju nikakve veze , ali na kraju - ne propuštaju da vas snishodljivim glasom upitaju…. kad bi sad , ili uskoro , bili izbori -  za koga bi glasali , sa nadom da će vaš izbor pasti na njih pošto pokazuju brigu, za koju vas ni najmanje  nije  briga jer sve što je vaša briga  nije u njihovoj nadležnosti. Onda im vi kažete da ubuduće okrenu red reči pa prvo krenu od poslednjeg pitanja kako ne bi trošili vaše vreme i tresnete slušalicu. Kako drugačije sa najobičnijim pecarošima koji love samo u mutnom.

Ima i smešnih situacija. Nedavno zove žena i kulturno se predstavlja. Neobično ime - nema šta. Ustvari, vi ga niste dobro čuli. Posle dvominutne tirade , o svemu što firma, u čije ime zove , smatra svojim vrhunskim proizvodima, vi gubite strpljenje i kažete – znate šta Variola.. mene to……. Dalje ne izgovarate jer vas gospođa - uvređeno prekida , da bi vam oštrim glasom , koji je u potpunom neskladu sa prethodnim , saopštila da ona nije nikakva Variola već Mariola. Taman uzmete vazduh da završite započeto ali ….čujete samo tu -  tu  -  tu.

Prekinula vezu.

 

 

   

 

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me