Categories
My Links
Generalna

« POČEŠI ME DA SE NASMEJEM | AUTOGRAM »

STREPNJA ( ILI KAD NAŠI MALI PRESTAJU BITI MALI)
panicnadezda | 10 Januar, 2016 19:33

 

 

Majke nikad ne posustaju. Sve različite , u nečemu iste. Briga im je zajednički imenitelj.  Ne prestaje dok mrdaju.  Kreće od momenta kad prvi put njihova radost kmekne. Onda se nastavlja u etapama. Prvo  - kad su njihovi mali – sasvim mali, pa ih ništa ne razumeju,  potom  kada njihovi  mali krenu da rastu, pa se pitaju da li rastu kako treba da rastu. Svakodnevni pregledi. Kako drži glavu , jesu li svi udovi kako treba , rastu li zubi normalno ili tu nešto ne štima, kao što se jednoj  učinilo da njenom malom ili maloj, svejedno, niču na nepcima - pa se onesvestila . Znate ono- jaaooj- zašto baš mom detetu?

  Kad sriču slova – brinu se što više ne progovore ?  Neki mali već pričaju. Vaš jurca , ali slabo priča. Kad propriča vrebate “R” . Od toga zavisi da li ćete  uposliti logopeda. Kad mali pođe u školu srce da vam iskoči. Čini vam se da su tuđi  mali napredniji od vašeg malog. Vrebate onog od kog bi vaš mali mogao da dobije prvu  ćušku . Tražite čvršću građu  i višeg  po rastu. Ali … avaj – svi su takvi – vaš mali je najmanji.  Očajni ste

 Onda prvi šok….. hitno u školu - da vam saopšte da je vaš mali odalamio drugog malog koji mu je oteo igračku. Ne možete da verujete – moj mali !!! – hm- nemoguće…

Lanac se nastavlja. Brige zbog prvih ocena , ukora i bežanja sa časova. Pita vas  mali : ako svi beže sa časa moram li ja da ostanem ? Kao prava majka mu kažete – taman posla – ako svi beže - beži i ti , samo da ne pređe u naviku.

 Onda vaš mali dobije jedinicu iz muzičkog. Zapanjite se. Pitate šta drugi imaju – svi petice - odgovara. Ma nemoj !!!- svi petice samo ti keca - na koju foru? Pa , znaš ,kaže vaš mali, ona traži da pevaš . Pevaj i ti – u čemu je problem ? Nisi razumela – oni ne pevaju , samo otvaraju usta dok drugi pevaju….

Onda i ti uradi isto?

Svanu mu. Ohrabren, kreće da popravi ocenu. Vraća se ljut. Šta je  - petica?  Ma jok, potvrđena jedinica - zaključiće mi za polugođe. Vi u čudu . Sve petice - jedinica iz pevanja. To nikad nije bilo . Pričaj, šta se desilo ? – Ništa , samo sam primenio tvoj recept..... i…. Nema tu i – provalila lujka da samo otvaram usta , pa se šatro zabrinula  da mi glas nije iznenada zanemoćao, pošto kobajagi, dok drži časove od mog glasa ništa ne čuje. Vi opet... i…. šta ima tu i….. pored postojećeg dodala još dva keca da dobro zaprži .

 Na kraju, vaš mali - Vas  proglasi krivom…….   

Preslišavate se , dok vas briga prati u stopu. Kaže vaša majka kojoj sve referišete :  Sad znaš kako je meni bilo. Zapanjeno je pogledate i odgovorite da to nikako nije isto, da su se promenila vremena, da je sada sve teže . Na kraju joj kažete  kako vi imate mnogo komplikovaniji slučaj nego što ste bili vi za vašu majku uz obavezni dodatak  - kako ne može da pojmi kolika je  to radost i muka, istovremeno.

 Stvarno pojma nemam - odgovara ona , a i kako bih , kad sam ja podizala samo dvoje, a ti celo - jedno. Potom  prevrne očima, da vas ne bi dodatno sekirala. Vidi da ste pod stresom .

Vremenom shvatite šta vam je vaša majka - kao majci  htela reći.

Obično to bude prekasno.

Pregrmite prva četiri razreda . Na sreću učenje mu dobro ide ( što vi znate, jer se kao mudar roditelj ne oslanjate  na druge ,već svake nedelje jedan dan odredite da propitate vašeg malog ) , ali vladanje problematično. Zovu vas svaki čas. Nacrtate se. Slušate žalopojke razrednog koji  prenosi mišljenje  čas ovog, čas onog kolege, da mu vaš mali ometa časove. Onda vam dosadi da samo slušate. Jednog dana mu to i kažete, što ga iznenadi. Razgovor teče otprilike : sjajan je u učenju , ali šta ćemo sa ….. Prekidate ga - znam šta ćete mi reći, pa ću Vas preduhitriti –  to me više  ne zanima - dosta je bilo. Zbunjen promuca - ali …..Nema tu nikakvog  ali ….. ako vaše kolege , ne umeju da doskoče malo pametnijem detetu, onda i nisu za taj posao.

 Kaaako  da mu doskoče… promuca?!

 Šta kako ? -  Lako…

Neka ga zaintrigiraju , neka mu iz matematike daju teže zadatke, neka ga zaposle…. No, to bi oni morali znati, ako nisu zalutali tu gde su - kad od roditelja traže recepte.........

Pregrmite i to. Stiže pubertet koji se u vašoj mladosti nije ni pominjao. Preživeli - a niste  znali šta. Ali sada je vaš mali u pitanju , niste vi . Zato ste oprezni. Majka vam kaže – ignoriši . Vidiš šta budale rade. Izmislili pubertet za koji nisam ni čula dok vas nisam rodila, izmislili klimaks za koji , takođe , nisam čula dok nisam ušla u njega, sad izmišljaju prelazno doba za muškarce kako bi  imali razloga da se vade za sve i  svašta.

Normalno - da joj kažete da je ,ipak, čula za pubertet kad ste vi ušli u njega, kao što vi razmišljate o njemu, kada je vaš mali stasao  za njega.

Sa manjim turbulencijama preživite i to. U tim turbulencijama nešto naučite kako ne bi kaskali za životom  - smaraš, kuliraj, opušteno, baš je kul i koješta još što vi ni u pomamilu niste smeli reći svojima kad ste bili “ mali”.

Usto vaš mali nije toliko mali , a vi imate problem. Pušite oboje , ali ne pred malim, dok vas ne uhvati. E , kad vas uhvati imate priču.  Iz sopstvenog iskustva znate koliko su zabrane kontraproduktivne. Zato ne igrate na tu kartu, ne govorite o štetnosti duvana  – kako vas brzinom munje ne bi poklopio . Umesto toga  mu kažete – kad budeš propušio, kaži roditeljima da ti kupuju cigarete, kako ti neko, umesto njih ,ne bi uvalio travu. Obavezno izbegavate ako i možda,   pali samo - kada – (kao da je to najnormalnija stvar na svetu).

Onda nekako preživite gimnaziju, zatim fakultet  i taman pomislite hvala ti Bože! - vreme da odahnem .

 Hoćeš vraga – vaš mali više nije mali , vaš mali više ne zavisi od vas, vaš mali više ne mora nikog da pita  . Vaš mali je konačno Veliki  . Vaš mali je svoj čovek. Znaju to svi  , znate to i vi , ali za vas ostaje - uvek vaš mali - koji je zacrtao da obigra svet. Eto muke.

 Čas se pakuje , čas raspakiva. A vi ? – Uvek isto. U ludim vremenima bez mirnog sna. Strepite kad uzleće , strepite dok leti, strepite kad sleće, strepite dok je tamo ........ strepite.....strepite i samo strepite......

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me