Categories
My Links
Generalna

« VESTI | PREKOGNICIJA SNOVA »

505
panicnadezda | 20 Novembar, 2017 18:56

                                                     505

Zvuči kao broj sobe ili šifrovano ime nekog agenta. Bira drugo. Recimo Džems Bond - 007. Da jeste bilo bi super. Nažalost, nema blage veze sa tim. Volela bi da je tako jer bi rado zavirila u misteriozni svet važnih , a skrivenih.  505 je njeno novo ime u međusobnoj komunikaciji sa Njim.

 Razlog smešan i prozaičan.

Svakodnevna kupovina. Kao uvek - prvo - cigarete i novine. Kutija za nju, kutija njemu i novine koje se kupuju ukrug. Svakog dana druge. Ne veruje ni jednima , ali kad uporedi informacije, između redova iskoči ponešto što liči na istinu, do koje nije moguće stići. Oni koji svakodnevno laž plasiraju kao istinu su se toliko izveštili , počev od tona kojim pričaju , preko gestikulacije i reda reči u rečenici da većini  sveta komotno mogu prodati jaja za bubrege. Ali  kod špiclova to ne pali. Špiclovi poučeni iskustvom apriori sumnjaju. Znaju da će ono što danas kažu , koliko sutra preinačiti.

 Zato sučeljava različite novine kad već ne može njih.

ON je protivnik  tog smeća kako ih zove. Neretko kaže “ nećeš valjda opet” (a zna da hoće) uz nezaobilaznu primedbu da je to nepotreban izdatak. Kad krene da računa koliko je to na godišnjem nivou ona odmahne rukom i ode ustranu.  Da nije njenog insistiranja ni jedne ne bi kupio. A i šta će mu?  Ne čita ih. Baci pogled na naslove i sa gađenjem odbaci od sebe kao da će se od njih ošugaviti. Ona nije u tom fazonu. I dalje čeprka po njima. Štaviše, uživa u tome . Mazohizam - šta li?

 Elem, na kiosku su. Prodavačica kuca i kaže : vaš račun je petstopet dinara. Poskoči ona. Kakvih, bre, 505 otegnutim - visokim tonom ! ? poseban naglasak stavi na onih pet dinara - preko. Nešto ste pobrkali. ON zapanjen reakcijom one koja ni jednu cenu ne zna prsnu u smeh što dodatno zbuni i onako zbunjenu prodavačicu. Sirota žena nanovo kuca i broji artikal po artikal - Winston,  plus Pall Mall,  plus novine -  jednako 505 , ako nećete od nečega da odustanete. Žena misli fale pare. Da ne fale -  fale , ali za toliko se nađe.

Taman posla. Platiće ona koliko kasa kaže, ali joj i dalje nije jasno kako za isto što je pre dva dana plaćala ispod petsto dinara sad daje preko. Lisac sa njom se smeje i ćuti. Tek kad su krenuli prozbori.

Pita šta joj nije jasno? Ona odgovora da nikad iste stvari nije plaćala preko petsto dinara.

 Znači problem je bio u pet dinara, kaže ON.

 Baš tako - pet dinara.

Teeeebi problem pet dinara!!!

Da, meni problem pet dinara. Ustvari nije pet dinara, već to da neko na sitno vaćari. Bedno.


Krenu da joj objašnjava da niko nije hteo da je izvaćari već njene cigarete ( koje je na njegov nagovor promenila ) koštaju dvadeset dinara više od onih koje je pre pušila, a ona to još nije naučila,  kao što nije naučila koliko košta mleko , hleb , jogurt i druge namirnice (među nama rečeno, kako da nauči , kad izmišljaju sto vrsta hleba , mleka , jogurta ).

O krupnijim stvarima da ne govori. Onda pređe na druge njene grehe vezane za nemaran odnos prema novcu, kao da je on Rokfeler .

Završnica : da doživim da je teeeeebi stalo do pet dinara, teeebi široke ruke. Neverovatno stvarno . Reče da nikad neće zaboraviti ton kojim je rekla - ( imitira je) nemoguće  pogrešili ste, ne može biti petstopeeeeeeet dinara. Nakon svega smešno i njoj . Ali učinjenom poslu nema mane , kako kažu tamo odakle je došla.

Ali, razume ga, pa ćuti.

Zna koliko se nervirao kad su joj pred očima ukrali celu torbu, kad je opljačkao taksista , kad su joj dali meso jeftinije od onog koje je platila, kad joj je nestao novčanik , futrola sa čekovima , o karticama da ne govorimo . Sijaset problema je bilo , a i biće verovatno, iako sad toliko pazi da joj se nešto ne ponovi da po sistemu verovatnoće mora da se desi. Stvarno, kako bilo ko da razume nekoga da pravi pitanje za pet dinara, kad taj nikad ne zna koliko para ima u novčaniku. Možda zato što ga nikad nema dosta.

Ima još svašta , ali svašta nije za svakoga.

Nakon za nju nemilog , njemu milog događaja, danima  joj se obraća - kako ste gospođo 505   ??????

 

 

 

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me