Categories
My Links
Generalna

« 505 | PITAJTE OVE ODOZGO »

PREKOGNICIJA SNOVA
panicnadezda | 07 Decembar, 2017 15:36

                                          

Nikad nije tvrdo spavala.  Ne zna kako  izgleda zaspati kao jagnje ili klada. Pretpostavlja da je to san bez snova. Ne sviđa joj se. Kako legneš , tako ustaneš. Međuprostor popunjen prazninom. Misli da tako spavaju bebe , okružene ljubavlju brižnih roditelja. Ona ni kao beba nije mirovala. Sudi po rečima bližnjih koji su prepričavali da se kao mala po celu noć vrpoljila i batrgala u krevetu. Po tome zaključuje da je uvek sanjala.

 Otimala se snu bez snova.

Kad sanjate , živite . Ako spavate ko klada, noći ostaju prazne. Kako legnete, tako -  ustanete. Ničega  za pamćenje.

Zato ona ne da noći da joj pokrade trećinu života koliko prosečan čovek provede u krevetu. Ne dozvoljava da svest otera podsvest u zapećak i uništi signale koje ona emituje. Kada stati, kada usporiti, kada uzleteti…..

Voli snove.  I na javi i u snu. Oni koji  zaboravljaju  ( po nauci svaki čovek sanja ) nemaju pojma šta propuštaju. Takvi jedva čekaju da legnu i u snu zaborave stvarnost. Kad ih pitate jesu li nešto sanjali ,odgovore da im se čini da jesu , ali ne znaju šta. Od njihovih snova nema vajde. Misle, novi dan - nova nada. Pazi da ne bude. Kao da će im novi dan doneti nešto bolje. A novi dan vuče staru kolotečinu od koje beže u san, ako se posreći  mrvicu  bolju , a  često i goru .  Svet snova bacaju u zaborav.

 Kod nje nije tako. Neguje i pamti svoje snove. Svaki put kad legne sa radošću , nekad sa strepnjom, pomisli na ono šta će joj nova noć spremiti  i kuda odvesti.

 A vodila je svugde. Boravila je tamo gde njena noga nije kročila , pričala sa onima koje nikad nije upoznala , letela ko ptica i stizala do nebeskih visina koje u stvarnosti samo može samo da zamisli i dotakne pogledom. Videla Kosmos…..

 Neretko se dešavalo, kad ustane, da pita ukućane šta misle gde je i sa kim delila noć koja je zamakla za njom?  U početku su se trudili. Krenuli bi od sebe, onih koji su blizu , onih koji su daleko,  ali dok im ne bi rekla, nikad ne bi pogodilii gde je bila. Nije da nemaju mašte - naprotiv , ali dometi njihove mašte nisu na visini   fantastike njenih snova. Više ih ne pita, jer čim zausti nešto vezano za sne zavrte rukom oko glave kao da joj nisu sve koze na broju.

 A pojma nemaju koliko greše…..

Dakle, ona živi punim plućima i na javi i u snu. Nije to malo. Ponekad misli -previše za jednu osobu.

 Posebno ako ima  predkognističko značenje.

Dešavalo se. Kao  studentkinja je sanjala san u obliku  filmske priče čiji svaki detalj pamti i danas. Ne poznajući simboliku snova isti je ispričala babi koja  je podizala do sedme godine. Sa samo njoj svojstvenom mirnoćom, baba je rekla da joj predstoji brak koji neće dugo trajati , a da će pre toga ona umreti. Verovali ili ne, tako je bilo. Pogrešila je samo u tome što nije rekla da će umreti na dan svadbe. Tamo odakle je došla o tom slučaju se dugo pričalo, tim pre što se na jednom mestu pevalo, na drugom plakalo.

 Brak kao većina studentskih brakova je brzo okončan.

Da ,  pred novu godinu je sanjala  tetku sa kojom se nadmetala u recitovanju.  Znala je da će otići , tamo gde na kraju svi idu.

Umrla je za novu godinu.

Sanjala je kad će joj majka umreti……

Bila je to jedna prozaična subota .

Kao da je bitno - jel te?!!!!!!, ali da je neko pita koji bi dan izabrala za majčinu smrt ne bi znala da odgovori. Subotu sigurno ne, ili bolje rečeno, da je to izvodljivo -  nijedan.

Veruje u svoje snove pod uslovom da imaju radnju. Veruje , takođe, da je podsvest pametniji deo svesti  koju ne  treba ignorisati.

Osluškujte…..

 

  

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me