Categories
My Links
Generalna
JEDNA NA JAVI , DRUGA U SENCI
panicnadezda | 05 April, 2015 18:11

       Znam  šta je senka. Između ostalog to je ono što nas u stopu prati , ide iza ili ispred nas , trčkara  tamo- vamo u zavisnosti kako se pomeramo u odnosu na sunce. Senka je i ona blagorodna hladovina ispod krošnje drveta ili nekog drugog objekta koji nam u vreme vrelih  letnjih dana pruža utočište od užarene sunčane lopte. Senka je i onaj lepi ton na slikarskim platnima. Zna se da čovek može postati senka. U senci ili hladovini se sa uživanjem odmara .

      Mnogo znam o senkama i volim ih, ali nikako ne znam šta je vlada u senci. Štaviše zbunjena sam, što se meni - ma kako ko shvatio, ne događa često . Jedna na javi , druga u senci - svašta !!!....  

     Hajte, molim vas . Šta to znači? Može li biti da ova u igri- ne igra  dobro pa ova iz senke treba da joj pripomogne, pokaže korake , da smernice i ubrzanje , šta li ?

      Ne bih baš rekla. Ovoj na javi mogu  štošta zameriti, prvenstveno što me očerupaše za sve i svašta, ali ne mogu biti zlonamerna i reći , ono, što ruku na srce, ne stoji. Sklepana sa konca i konopca , besprekorno igra. Čini mi se sa igrom počinje pre prvih taktova muzike - izdaleka. Verovatno da ne zakasne , pa žure . Dirigenti nisu baš strpljivi , a i moćni su. No, zna se da gonjeni, po uzoru na modele , postaju goniči. Ovi izdaleka gone- njih, oni izbliza- gone nas. Za sve i svašta.  Neki dan na tv-u -pretnje. Sve mora da se plati.

     Ako nemate za prevoz , a stanujete na Petlovom brdu – vi zaobiđite prevoz i bes komunalne policije pa klaj ,klaj- kad stignete. Koga briga ? Ako nemate za porez vi se iselite . Ako nemate za sapun – idite neoprani i  širite šugu .  Ako nemate za struju –živite u mraku , ionako je romantika zamrla pa se možda u mraku reinkarnira . Ako nemate za cigarete, dobro de , da preskočimo. Ako nemate za hleb- ne smete krasti . Šta će vam hleb? - dokazano  goji. Ako ne plaćate zdravstveno – vi lepo umrite. Tamo gde se odselite, lekari su isto što i vi . Neće vam trebati .

 Divota !!!

      Imperativ : - ne sme se krasti  , švercovati i biti neodgovoran građanin -  poručuje vlada na javi. Nema za sve. Ako krenete i vi šta će ostati za njih. Ono što uzeše malo je. Treba da im pripomognete da se sačuva klecava država preko vaših još klecavijih leđa. Ono što vam oteše smanjenjem plata i penzija nije dovoljno . Morate platiti pa makar ni od čega.

       Uostalom, to znaju svi. Ali ono što niko ili retko ko ( van njih samih ) zna- je šta hoće - ovi iz senke ? Dobro - sigurno – ne. Da nije tako ne bi se krili . Provire tu i tamo da vam se sloši . Znate im lik , a i za dela ste čuli. Ni tu nema ništa. Ne svetli na kraju tunela.

        Ili , pak , jedna na javi , druga u senci ,  treća u zaletu- ...... Možda je tu kvaka.Videćemo !

      

      

      

 

 #