Categories
My Links
Generalna

« UMALO ODLEPI | BES ILI HOMEINIJEV ZAKON »

TUTANJ
panicnadezda | 16 Septembar, 2014 14:25

                                         

     Vidi, boga ti ! Muka mi je . Da ne kažem- besna sam. Stalno licitiraju , a one u čije ime licitiraju ništa ne pitaju. Kažu.... treba smanjiti penzije. Deset, petnaest, tu i tamo, iskoči- čak i dvadeset posto ( kao prava mera ), kako bi ovo jadno društvo, pred kolapsom, izašlo iz krize. Oporavak budžeta zavisi od armije onih koji su jedini zaslužili  to što imaju, a imaju malo. No, koga to briga ? Oni ionako - nikom, van njihove dece, ne trebaju. Društvu ponajmanje. Troše pare iz budžeta, a budžet grca. Ispada da su penzioneri krivi za to.

    Reaktiviraće ih. Od armije penzionera - nastaće armija svirača po ulicama i gradskom prevozu, istraživača kontejnera , prosjaka, a malo srećniji - postaće bejbisiterke, kućne pomoćnice, gerontološka  braća i sestre. Kako će inače preživeti vreme koje im je preostalo kada im smanje, ono što je u ovom društvu najmanje? A, to su penzije.

      Penzioneri ćute. Čekaju presudu. Smanjenje penzija najaviše za  ponedeljak , potom prolongiraše za utorak , zatim za sredu. Tako iz  dana u dan. Kobajagi oni koji o tome odlučuju, muče se. Žao im onih koji u većini slučajeva pošteno zaradiše ono što dobiše kao naknadu za život i prevaziđeni - pošteni rad. Zaboravlja se- da dok su oni radili i odlučivali,  budžet  nije bio prazan. Danas  u budžetu uz, izvinjenje na izrazu, samo promaja duva. Ne vide oni to tako. Tretiraju penzionere kao socijalne slučajeve koji dobijaju ono što im ne pripada voljom milosrdne države i na čelu joj bolećive vlasti. 

    Tužno, da tužnije ne može biti.

      A, penzioneri pred svaki dnevnik sa papirom i olovkom u ruci čekaju presudu. Od nje im zavisi kojih se lekova moraju odreći, koje namirnice baš nisu neophodne, koje radnje će ubuduće zaobilaziti, šta će na pijaci kupovati, a šta neće. Koje će obaveze prema državi  izvršavati kao uvek, a koje ne. O odmoru i ne razmišljaju. Gledaće matore strance kako obilaze njihov grad i veselo čavrljaju. Neko bi rekao - pa i to je nešto.

      Dakle, muka mi je. U muci dobih par idejica,  pa kako ko shvati.

Tušta i tma ministarstava ( kažu nikad manje ) a opet previše . Recimo Ministarstvo finansija. U ministarstvu - ministar, pa pomoćnici ministra , pa savetnici, pa sekretari, pa sekretarice, a tek portparoli. Nisam baš neuka, ali kad izgovaram tu reč lomim jezik, a pošteno rečeno, pretpostavljam, ali ne znam tačno šta znači. Nekako me i ne zanima. Dakle, svih ima, samo para nema.  Šta će nam oni kada je dovoljan jedan- ako ga baš moramo imati. Ni taj jedan neće imati posla....... Ostali tutanj.

   Potom - Ministarstvo  privrede sa već gore navedenom gungulom. U zemlji u kojoj privrede nema. Dovoljan jedan - u slučaju da se čudo desi ...... ostali tutanj. Onda - Ministarstvo za  puteve, takođe, ministar i prateća ergela, uz izvinjenje na izrazu, pošto mi drugi ne pada na pamet. Čuš, za puteve, kad mi ni to nemamo. Pre bih to nazvala stazama gde se i pešaci sudaraju. Broj nesreća na putevima u Srbiji govori o radu tog ministarstva. Hajde i tu jedan ...... ostali tutanj.

Čujem da ima i - Ministarstvo za dijasporu sa pratećom bulumentom. Tu nam ni taj jedan ne treba. Dijaspora postoji, ali je sačinjavaju vredni ljudi koji teško zarađeni novac - teško daju , pogotovo ako ne znaju kud ide. A , oni znaju da ide tamo gde ne žele da ide. Znači...... tu svi tutanj.

Ima posla. Bogati dobro plaćaju bejbisiterke, osobe za pomoć u kući i pomoć starim i nemoćnim. Neka oni to rade, a ne penzioneri koji su se već naradili.

    Ministarstvo inostranih poslova Dačić i prevodilac...... Ostali tutanj.

   Vlada Vučić i još dva , tek da ga informišu , pošto ionako sam donosi odluke. Zna se ...... ostali tutanj.

    Tako redom i sa ostalim ministarstvima , ministrima , savetnicima , analitičarima , pomoćnicima , sekretarima , sekretaricma i portparolima.

   Tek, direktori  javnih preduzeća, pomoćnici direktora, pomoćnici pomoćnika, sekretari  i sekretarice istih, njihovi portparoli. Na svako mesto još jedan podupirač. Samo nosioci poslova nemaju duplikate. Vrhuška uvek i svugde. Mislim kod nas. Sve to treba pročešljati i počistiti. Jako bi se uštedelo.

   Da ne pominjem potplaćene i preplaćene, čak i tamo gde se ne dobija novac , upravne odbore koji postoje samo da bi aminovali direktorima...... Ukinuti.

        Da finiširam ---- broj ministarstava, broj  nepotrebnih , a zaposlenih radnika , broj javnih prebukiranih preduzeća sa njihovim preglomaznim rukovodećim strukturama i  koješta još -kad bi se pomnožilo sa brojem predebelih koverata što javnih (što tajnih ) - dovelo bi do zapanjujuće cifre koja bi eliminisala potrebu da se – budžet puni penzionerskom crkavicom. A i svet bi nas drugačije gledao.

         Samo se bojim da ovo nije vreme  Don Kihota.

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me