Categories
My Links
Generalna

« ČIK POGODI | NEDELJA »

KUPUS
panicnadezda | 27 Oktobar, 2015 11:15

Dođe oktobar , stigoše kiše , masa neplaniranih obaveza dođe i prođe , politička situacija vrca od varnica suprotsavljenih strana , prisluškivanja i afera. Biće izbora - ne- neće biti- reče jedini koji se pita za sve. Na Kosovu ništa novo. Nažalost putuje tamo gde je zacrtano - odavno. Ali svi žmure – kao da su slepi  , samo Predsednik Akademije nauka to potvrdi.  Izgovori  ono što svi znamo, ali nam ne daju da znamo.

 Na televiziji  repriza na reprizu, reklama na reklamu, a kao glavna  edukativna zabava- prepucavanje političara i brojni rijalitiji. Beznačajna razlika kad se sve sabere. I jedni i drugi emituju poruke za mlade. Naučit će sve što im u iskrivljenom svetu treba. Prati , prisluškuj, imaj u šaci,  pljuj, podvali , laži, kradi , šmrči ,napumpaj usne, podigni zadnjicu, zategni stomak i kreni u život.

 Zar život nije rijaliti?

Na ulicama sve više izbeglica. Sa stanice krenuše u grad. Ima ih svugde,  uglavnom u grupama. Lako ih uočite. Žure  tamo gde su se uputili ili merkaju tlo gde će se nastaniti. Za sada, samo zla slutnja. Ali šta ako slutnja na kraju postane stvarnost. Jadni oni , a jadni i mi. Jadna nam majka sa sve njma. Šta će se jesti kad nema ni za nas. Da se pogrešno ne protumači, saoseća  sa njima . Nazad ne mogu , verovatno i neće , a susedi dižu ograde , zatvaraju granice, montiraju bodljikave žice kao što se to radi na selima kako vukovi ne bi napali domaću živinu. Samo ih mi čekamo raširenih ruku.Videćemo - šta će ispasti. Samo da ne bude - došli besni - isteraše pitome.

Ide zima.

Možda duga i hladna. Treba se obezbediti. Bar nešto. Pade joj na pamet kupus koji poslednje dve godine ne kiseli. Naljuti se : ču kako to u drugim kućama rade glave porodice , pardon muškarci, što kod nje nije slučaj. Uvek je sve sama radila uz njegovo lukavo podilaženje - niko to ne ume tako dobro kao ti. Predugo joj je godilo. Naivna. Kolega joj otvori oči. Reče, kao da neće –koleginice ti se udala za beograđanina pa se zeznula. Lecnu se. Pita ga kako to misli ? Lako- odgovari . Od svih žena u kolektivu samo ti vukljaš kese svakog dana . Prosto mi žao , čini mi se teže su od tebe. Pogodi je kao što samo istina pogađa.

 Preseče.

Saopšti njemu da ona ubuduće neče kiseliti kupus , jer ga treba dopremiti , pripremiti da ne propadne , dobro pritisnuti , a to je ipak posao za muškarca. Izgubila je snagu - koje on ima napretek.

 Šta mislite ? – Skoči ko oparen, kao uvek kad pokušate da ga zaposlite. Štaviše uvredi je. Reče da je ovo 21 vek , da je  lepo što je ona pravila kupus u domaćoj režiji , ali da je to prevaziđeno u civilizovanom svetu i da to niko više ne radi.- Baš tim rečima. Svi civilizovani ljudi  kupuju –vakumizirani i ništa im ne fali. Čak reče da se futoški kupus izvozi širom zemljine kugle. Zna ON- čita novine. Samo ona nešto izvodi pa hoće i njega da ubaci u mašinu što joj nikako neće poći za rukom .

Naljuti se.  izbaci bure iz kuće. Gotovo je – reče mu , ovog trena postaje civilizovana - ako se lenjost tako krsti. Kupi futoški kupus, lepi listovi nema šta, samo prekiseli i preslani - za njen ukus. Vidi se - na brzinu kiseljeni. Šta je briga, kad ona ionako više voli miris sarme – nago samu sarmu, koju on obožava. Zna ona da u takvim slučajevima treba potopiti listove , ali neće. Plaknu ih malo vodom i uradi šta treba. Degustiraju. Uz pomoć pavlake ona pojede jednu. On natrpao četiri. Gleda ga ispod oka. Ne mljacka kao što je radio dok su imali svoj kupus.Tihim glasom pita- da nije malo prekiselo i preslano? Ma gde – futoški kupus je to-odgovara sa ironijom u glasu, znaš onaj što se izvozi širom sveta.

 Pa ovaj i nije neki- pokunjeno će…..

Elem , ona kupi bure od 60 litara. Krenu na pijacu da kupi kupus. Gle čuda – ide i ON. Na njegovo insistiranje kupiše futoški, ali manje nego što treba. Kaže da će biti previše za bacanje, ko da je kupus zlato sa cenom zlata. Ne vredi - ponovo nasede. Uzeše po njegovom, iako zna da u takvim stvarima niko ne može biti u pravu koliko ON u krivu.Stavlja kupus po starom receptu koji garantuje kvalitet. Na kraju fali -najmanje šest glavica.

ON igra šah, a kad igra šah- ne čuje vas- ne vidi vas- na telefon se ne javlja, da mu neki potez ne promakne. Drugim rečima- izgubljen slučaj. Nema druge, sama će - ponovo na pijacu. Mora finiširati stvar. Nema prodavca sa futoškim kupusom. Prodao sve. Na jednoj tezgi mlad čovek prodaje sličan. Pita ga – odakle ste. Odgovara da je iz Čačka. Auuuuuuu…… Zašto - on će? Objašnjava mu da je kupila futoški kupus pa ne zna da se nešto ne pokvari sa mešanjem. Što gospođo , mislite da će se potući u kaci jer su iz različitih krajeva. Smešno joj - što ispade smešna. Kupi kupus i ode kući.

 

 

 

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me