Categories
My Links
Generalna

« KUPUS | LEP DAN »

NEDELJA
panicnadezda | 28 Oktobar, 2015 09:55

 

 Da ikako može najradije  bi preskočila nedelju. Ne samo jednu. Ne zna koju ne bi .Onda bi radosno utrčala u ponedeljak i išla dalje - do nove nedelje. Tako u krug. Poriv iz detinjstava kada je u malom mestu, odakle stiže, nedeljom do kasnih popodnevnih časova sve zamiralo. Radnje zatvorene , na ulicama nikog, od društva ni traga. Uvek je imala neki osećaj da nedelja pokopava dane iza sebe. Da se razumemo,  nikakvu traumu koja je kljuca iz podsvesti , van ovog što navede nije doživela. Jednostavno tako .Tako tada i danas isto.

 Zato subotom ide na pijacu. Manje joj smeta gužva od praznih nedeljnih jutara. Ukoliko iz nekih razloga preskoči subotu pa u nedelju krene, a ranoranilac je, desi joj se da nikog ne sretne . Deluje tužno . Sam- u prepunom gradu. Čini joj se da ceo velegrad spava.Pita se kad oni ustaju , prave li ručak ili ga nedeljom preskaču. Bogami kasno ustati i krenuti sa spremanjem znači kasno i jesti. Kod nje to nije moguće . Ima nekih  pravila koja se poštuju.

Godinama unazad, sa retkim izuzecima, kod nje je nedeljom riba na meniju. Uglavnom pastrmka. Skuša joj previše smrdi pa je izbegava.Neka je ona plava riba, kažu najzdravija – ali hvala lepo. Njen miris ne podnosi. Danima je prati u nosu.Od drugih riba , neke su premasne , neke presuve , zamrznuta pakovanja izbegava i na kraju završava na pastrmci. Kažu da uspeva samo u čistoj vodi , mada se pita ima li takve uopšte. Da - voli zubatac , ali ga još nije uzela, a i retko se nalazi. Usto zahteva veće pare.

No da ne filozozofira. Ustaje prva u jutro dana ,koji najmanje voli. Čeka je posao.Brzo radi , ide joj kuvanje od ruke iako ga mrzi. Ne stidi se da to kaže. Ko normalan , uopšte može to voleti pored mnogo zanimljivijih stvari u životu.Često se pita hoće li doživeti  tu čarobnu pilulu koju ubaciš u usta i sit si celog dana kad već sebi ne može da priušti poslugu koja voli kuvanje, ako takve uopšte ima. Valjda bi ih našla za pare …. da je ne opelješi država koja ubrzanim tempom ide napred.

Dakle kreće. Prvo domaća supica kako je ON nepravedno zove. Logičniji izraz bi bio supetina obzirom na količinu koju sprema pošto je ON obožava. Prelazi na ribu. Operi , prosuši , začini , odloži da odstoji. Pa beli luk i peršun ,bez koga ribu ne računa. Onda krompir, pošto sa ribom ne jedu hleb. Koješta još .Traje….

U čekanju dobi ideju. ON voli kladionice. Stalno doprema neke listiće za popunjavanje, a liče na račun koji vam dostavljaju u kafani.Uze tri .Na svakom ispisa kao što bi u restoranu uradili.

 Sve po stavkama- supa , riba  , krompir , sir , glavica belog luka , pa veza i nešto više peršuna, dostava na kućnu adresu, pa kuver ma šta to značilo, i na kraju ukupan iznos sa pečatom kućnog saveta – da deluje ubedljivije. Zna da niko neće zagledati.

Normalno da su svi računi imali drugačiji iznos. Kod sina najveći jer mu je plata najveća , kod njega malo manji  jer ima manje , kod nje najmanji pošto i najmanje jede. Kao većina domaćica zasiti se dok sprema.

Elem , pusti ih da pojedu. Dopalo im se- kažu. Uhvati se za tu reč i svima, što znači i sebi, poturi račune na sto. Stariji lisac u čudu gleda , ali na kraju mu se brk podiže . Ukapiro – zna za jadac . Kako i ne bi kada se stalno mota po kuhinji da omiriše supicu koja se na tihoj vatri kuva,  pa zna da je to njena režija ,ali ipak ćuti.

Sin koji maltene iz kreveta uskače za sto pogleda račun , iskolači oči od zaprepašćenja i pita – šta je bre ovo.?...... Znaš sine… mrzelo me da se bakćem oko kuhinje , pa sam za promenu naručila jelo iz restorana računajući da će svako svoj deo platiti, ako ti nećeš sve.

Jesi li ti normalna – koliki je ovo račun ?  U Franšu da sam jeo ne bi me toliko koštalo. Ko su bre ovi ? Kakav bre kuver – šta ti je to , a tek za dopremanje - ovolika cifra. Ti si stvarno odlepila kada si ovo prihvatila . Analizira stavku po stavku i gunđa na glas -  nije on - kao ona -  rastao na drvetu pa da nasedne na to. Zna on, reče, kolika je nadoknda za kućnu dostavu. Obavezno im kaži da prepolove cifru- inače ništa od plaćanja.

Igrala bi se ona još , ali ON stavi tačku . Reče sinu da se mama malo našalila sa njima i da ništa ne brine. Sve je to mama spremila.

 Zaboravi da kaže- kao uvek.

 

 

 

 

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me