Categories
My Links
Generalna

« SMEJURIJA | ŠTRICKANJE »

DALEKO
panicnadezda | 12 Decembar, 2016 14:32

                                                

       Blagoslovite neznanje kada  je o medicini  reč,  pod uslovom da niste doktor. Doktori  treba da znaju , ali ne i vi. Bolje za vas. Što manje znate duže trajete i bezbrižnije živite. Čim počnete da čeprkate, svašta isčačkate . Iz iskustva znate da sve simptome koje pominju za razne bolesti možete primeniti na sebe ma u kom dobu da ste. Što više osluškujete, sve ste bolesniji. Mislite ...samo što niste ciknuli. Opteretite se , a crv sumnje radi.

       Zato ih već dugo ne slušate.

     Pod uslovom da vas proglase zdravstveno zatucanim i neprosvećenim, svesno birate neznanje. Vođeni logikom - biće šta će biti - zaobilazite ih u širokom krugu. A i ne volite ordinacije. Tamo se i najpitomiji lekari za čas preobraze. Bilo da su vam rođaci , prijatelji ili kumovi postaju neprepoznatljivi u belim mantilima- okruženi stvarima koje im pomažu u radu. Ne liče na sebe u svakodnevnom izdanju, što vas plaši i tera nazad. Niste vi kukavica - naprotiv, ali nećete da umirete pre stvarnog umiranja. Davno ste odlučili da u komadu otputujete u „ Večna lovišta“ , što bi rekli indijanci. Zamislite!.... večna lovišta...sjajno …usto obećavajuće. Mnogo lepše od obeshrabrujućeg - puta bez povratka - kako bi istu stvar nazvali kod nas.

                Blaženi u neznanju, čili i radosni, koračate kroz život dok dani odmiču. Onda prihvatite molbu da pravite društvo nekom ko daje krv na analizu, pa odlučite da, kad ste već tu,  prekontrolišete i svoju, kako ne bi zujali bez veze. Ne sećate se kad ste to poslednji put uradili.

        I eto belaja.... 

        Stiže krvna slika. Nešto belo , nešto zatamnjeno. Pitate: šta to znači? Ništa ne valja, veli. Studira rezultate i nabraja. Krvna slika dobra, na šta vam srce radosno poskoči, urin dobar i tu srce skoknu . Ne čekate nastavak već brzopleto trčite pred rudu…

 Znači ,  vama se učinilo da je dobro - loše..... kažete vi.

       Gleda vas začuđeno.... Ne, već ono što je vrlo loše još nisam pročitala. A to su visina  holesterola  i triglicerida.

           Holesterol i trigliceridi!!!..... ma nemojte….

          Što se holesterola tiče, nije to ništa … znate…. Objasnite da ste rođeni sa visokim holesterolom... stasavali sa istim, kao što sa istim živite još uvek, što se iz priloženog može videti.

        Ozbiljnim glasom  vam kaže da vas holesterol i trigliceridi svrstavaju u slučajeve VISOKOG rizika zbog čega morate uraditi neke dopunske analize kako bi znali šta dalje. Normalno, upućuje vas u privatnu labaratoriju pošto državne to ne rade. 

          Znali ste......uvek je tako.  Samo jeftine stvari država radi za vas , dok skupe plaćate sami. Niste zabrinuti pošto vam ne pada na pamet da bilo šta proveravate. Što je tu je.

         No, bližnje  uplašio visoki rizik i vaš nonšalantan odnos prema njemu, pa pritiskaju. Da bi vam olakšali stvar  ustaju pre vas, što se retko događa i serviraju adresu najbliže labaratorije kako bi brzo stigli tamo . Ganuti brigom za vas -  većom nego vašom za sebe, krećete.

        Rano jutro . Vlažna magla orošava lice. Čini vam se da ste na domak  sumraka, a ne svitanja. Prazne ulice. Malo ko radi od sedam, ako izuzmete pekare , prodavnice, labaratorije i slične službe.

       Mrzovoljni ste. Osećate da će dodatne analize pojesti pola ušteđevine za čizme. A baš su lepe.

       Pospani, stižete na cilj. Stvarno rade. Zovu se Be-olek. Devojka na šalteru namontirana kao da je pošla na bal.. pita šta vam treba? Kažete da pojma nemate, ali ona verovatno zna jer joj je to posao i pružate papir na kome piše šta treba uraditi. Prevrće papir i gleda sa čuđejem. Jasno vam je da nikad nije čula za - a jedan , a dva i redom, ko zna šta. Umesto znanja vrti telefone da pita one koji znaju. Jedanput bezuspešno, drugi put takođe, treći put uspeva . Izvinjavajući se reče da je razgovarala sa biohemičarima , ali da joj je poslednji rekao da oni rade samo jednu od navedenih  analiza. Usput promuca da joj je žao što vam je oduzela vreme  i što nije znala o čemu se radi. Ljuti ste....

        Da bi iskalili bes zbog izgubljenog vremena bez mnogo takta kažete…. Znate šta devojko …idem dalje, ali moram vam reći dok vi, koji ste došli preko veze….(bilo ujka , strica il nekog partijca) naučite posao, ova ordinacija će ostati bez pacijenata.

        No, da ne gnjavite. U drugoj ordinaciji znaju sve. Iskusan kadar, paprene cene. Čovek na šalteru profesionalno ljubazan. Zabrinuto pita, šta se to dešava - kad celo jutro samo njegovi ispisnici ( par godina gore ili dole) rade analize za proveravanje faktora rizika. Odgovorite mu, da je verovatno u pitanju putujuća generacija. Poskoči ko oparen , ali se pravi da nije razumeo, pa priupita - gde to ….?

        Izgovorite samo………

        D A L E K O

        

          

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me