Categories
My Links
Generalna

« MRGUD | DALEKO »

SMEJURIJA
panicnadezda | 23 Novembar, 2016 17:20

                                       

        Zna se. Velike zgrade imaju Skupštinu stanara, a male Savet. Njih je šest, mada se uvek iznenade kad čuju broj, pa broje ponovo. Pitaju se kako je skočio. Nekad ih je bilo tri, ako se izuzme garaža koja je postepeno pretvarana u stan. Mali doduše - petnaestak kvadrata , ali i mali pravi profit.

         Sledi  izbor Saveta zgrade. Kako i sa kime? Sami sa sobom ne mogu. Ali , bez rukovodećeg tela , takođe. Ništa ne mogu završiti u opštini ili bilo gde , gde treba nastupiti u ime pravnog lica  i sa pečatom. Češljaju Službeni glasnik u kome su preporuke za izbor starešina. Svega ima , njihovog slučaja nigde. Sve što pročitaju kod njih ne pali. Kažu pozovete stanare na sastanak.

        Nemoguće!

        Stanari su samo oni. Ostali vlasnici,  rasejani kud koji. Neki po Beogradu , drugi van njega. Kako do njih ili oni do vas ? Vi do njih sigurno nećete , a teško i oni do vas. Već ste probali. Kad može jedan , drugi se sprema na put, dok je treći već otputovao. Poslovni ljudi , vreme skupo. Da ga troše na tričarije,  neće. Verovatno ne bi ni vi da ste negde drugo , a to drugo vam omogućilo stan u centru grada. Dakle, zgrada sa 6 stanova i jednim stanarom koji živi tu. Ostali tu i tamo nalete kako bi proverili stanje nekretnine koje zvrnda prazno ili se povremeno izdaje.

        U svakom slučaju u vašoj zgradi nije dosadno. Nikada ne znate kojim jezikom će vam se neko obratiti u prolazu. Razmišljali ste, čak , da upišete Esperanto,  kako bi bili pravi reprezent zemlje nadirućeg turizma, ali pošto niste sigurni da je još uvek u upotrebi - nećete. Uostalom niste vi država da brinete o tome. Kad bi vas plaćali… možda … ovako… niste ludi.

        Elem, problem na vidiku , a i u stvarnosti……

        Prvi put pomislite, uz izvinjenje na izrazu da “ rupa bez dna”  kako se u narodu kaže za kuću  ima dosta prednosti. Prva prednost je to što vam ne treba ni Skupština ni Savet,  bez čega život u zgradama ne funkcioniše. Vi ste sve. Oslanjajući se ” u se i u svoje kljuse” rešavate sopstvene probleme bez mešanja drugih i tuđih problema. Pored toga, uživate u miru i tišini ,  bašti koju obrađujete sami ili to čini neko za vas, u cveću koje ste posadili ili je i to neko uradio za vas. O interfonu da ne govorimo….

         INTERFON - samo za vas i one oko vas , a ne zvrckanje bez prestanka,  bilo ko da se traži - a ne nalazi.

         Dakle

        Savet zgrade i dalje čeka na red kako bi se aktuelni, a i budući problemi  mogli rešavati za sve i u ime svih. Treba vam predsednik , zamenik i blagajnik. Nemate koga ni za jedno od njih , a ne sva tri, kako zahteva država koja je zamislila idealan recept za sve , samo za vaš i par sličnih slučajeva  -  ne. No država je država - reguliše formu , suštinu prepušta slučaju. Nažalost nemate ni vi nerava za sve što država ili zakon traži od vas.

      Zovete leteće komšije , predlažete i obrazlažete, dok vreme i strpljenje curi. Jednom smeta ovo , drugom ono, treći bi da razmisli, četvrti da se konsultuje sa advokatom. Da , da - dobro ste čuli. Bez advokata ništa. Postaje vam jasno zašto vi nemate više nekretnina. Nećete imati ni sebe ako ne presečete. Zato sečete. Molite jedinog, koji po svim pravilima treba da bude predsednik, da sam sebe kandiduje …..

       U stilu….. ja koji jedini živim i od rođenja boravim na datoj adresi , dok se vi smenjujete, predlažem sebe za predsednika Saveta zgrade , a za zamenika komšinicu koja u svakom momentu brzo reaguje i podržava sve akcije od interesa za dobrobit svih nas iako ne živi u Beogradu.

      U potpisu …ime i prezime predlagača , spisak vlasnika stanova  i zaokruživanje ….. za ili protiv. Čovek poskoči ko da ga je zmija ujela ili kao da se kandiduje za mesto predsednika države. Neće pa neće…..Molite , ubeđujete, obrazlažete. Na jedvite jade dobiste pristanak. Odahnete … mislite …..gotovo …

        Hoćeš vraga….U  “ Beogradskoj  hronici “ najavljuju  izmene o zadacima predsednika skupština stanara. Između ostalog navode da se više neće zvati predsednici ( ko vele dosta je jedan ) već upravnici  koji će pored postojećih obaveza imati zadatak da prate , kontrolišu i prijavljuju neobično ponašanje u zgradi, kao i prijavljivanje svih standavaca čiji stanovi služe za izdavanje, kako bi nam jadna država mogla da prodiše sa još malo poreza, dok se od istog….narod ne uguši…

       Vičete - ne. No , on ne čuje. Ponovo molite i obrazlažete. Pita vas šta je sad. …. Ništa,  kažete mu vi …..samo

                          ODUSTANI …. dok je vreme…..

  

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me