Categories
My Links
Generalna

« ŠTRICKANJE | PILE I NJEGOVI »

PRVO- PA- MUŠKO
panicnadezda | 11 Januar, 2017 14:40

                                         

          Smešni su muškarci. Hoće sinove. Bar jednog ( ako ne više ) koji će produžiti lozu i nositi prezime u budućnost . Ćerke to ne mogu. I kad zadrže svoje, traje dok traju one. Sa njihovim nestankom ono zamire. Muškarci to ne vole. Ako izuzmemo druge razloge to bi mogao biti jedan što žele sinove. Na prste se mogu izbrojati oni kojima to stvarno nije važno. Čak i oni koji  se prave da im je bitno samo da beba bude zdrava u potaji priželjkuju da zdrava beba - bude sin.

          No , ako se ne desi - prvo pa muško - tera se dalje, sve dok muško ne stigne. Ako ni posle više pokušaja  ne uspe -  kriva je žena. Ko bi drugi? Nije valjda muškarac . Ne rađa on - nego ona. Muška sujeta pljuje na  nauku po kojoj muškarac određuje pol deteta. Smešno, ali je tako. Kako na selu, tako u gradu, kako kod fizičkih radnika, tako kod intelektualaca, s tom razlikom što intelektualci veštije kriju. U svemu različiti , u tome isti.

      Zna po prijatelju sa studija.  U svemu prvi . Prvi završio fakultet , prvi se ozbiljno zaljubio, prvi oženio , prvi napravio studentsku svadbu , prvi počeo da radi i prvi iznajmio stan za nju , njega i one koji dođu.

      Za kuma odabrao najboljeg druga koji danonoćno radi diplomski.

      Čovek za respekt, intelektualac za respekt.

      Ali…

      Intelektualac - hoće sina. Žena mu trudna . Kumu saopštava radosnu vest….Znaš kume, dobiću sina.

      Zar već… pita kum?

      Još malo pa će…. Vredno smo radili.

      Zvaće se Miloš…. !

      Zamisli kume…. Obilić ( da ne nabrajam druge ) i moj. Nije loše , a. Kad čekaš sina o svemu moraš voditi računa. U takvom društvu ne može biti loš, misliš li?

       Kum se smejao. Pitao je kako zna da će biti sin ? Sledio je kratak odgovor - zna, muškarci u njegovoj porodici prave samo sinove.

…. Šta kume, ako umesto Miloša - bude ćerka Milica ?

     Nema šanse kume ( ljutnuto ) - rekao sam Miloš i biće Miloš. A kad dođe Miloš….. što ć e m o da se naljuskamo - ceo Studentski grad ima da se ori i godinama prepričava kako je taj i taj proslavio rođenje sina.

       Prolazi vreme. Budući tata ređe dolazi -  radi i čuva onu koja mu nosi sina.

      Kum privodi kraju diplomski o Kantu. Ne diže glavu sa knjige. Uči danju , uči noću. Svejedno mu je da li je svanulo ili smrklo. Vrata drži otključana kako ne bi morao da ustaje kad neko pokuca.  Žuri da diplomira i briše preko grane.

      Pred zoru budući tata upada u sobu. Traži od kuma da prošetaju. Kum mu govori da nema vremena i da to odlože za drugi put.

      Neće da čuje…

      Ideš i pićeš…!!!

      Zbunjeni kum sluti , ali mu ne deluje kako je očekivao. Na brzinu se oblači i u tišini prelaze put do kafane. Kad su seli budući tata naručuje flašu lozovače i pita : Čitaš li novine , kume?....

     U poslednje vreme retko, odgovara ovaj zbunjeno. ….Mogu ti reći da ništa nisi propustio…sve same grozote. Ne bih ni ja da ne radim u novinama. Prepričat ću ti šta sam jedino zapamtio.

     Kreće….sa naslovima. Pre deset dana objavljuju kako su sina tog i tog uhvatili u krađi , zatim sina drugog da diluje drogu i sam se drogira, onda zamisli samo… brat nasrnuo na brata,  potom brat pretukao sestru. Otac se umešao pa je na kraju  otac izvukao deblji kraj. To su ti današnji  sinovi.

      Šta kažeš na to ?…

      Kumu  sinu ….. znači li to da je stigla Milica?

      Tako je kume….konačno si shvatio..

      E pa, u njeno zdravlje….

  

     

   

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me