Categories
My Links
Generalna

« PRVO- PA- MUŠKO | ĐIPA GORE- ĐIPA DOLE »

PILE I NJEGOVI
panicnadezda | 17 Januar, 2017 16:02

 

          Odavno se ne bi mogao nazvati piletom , ali za vas će to uvek biti. Kad nekog stvorite , hranite , učite , brinete o njemu, uvek ostaje vaše pile. No pile raste. A kad poraste krene da uči vas. Dok ste vi njega učili nije bilo problema, ali kada se stvari obrnu i on krene da uči vas,to je već problem.

        Znate ono -  hoće pile da uči kokošku.

        Sve pogrešno radite  -  kaže vam. Ovoj kući fale radikalni rezovi….. Ovo ovako , ono onako, treće tako - nabraja....  Ponekad ponešto potrefi  za šta dobije priznanje, ali priznanje ga ponese i onda ste nagrbusili.  Nezaustavljivom u sipanju ideja - ne možete stati na put.

         U mladosti bi sve menjali. Kako godine teku teže se opraštate od uspomena svoje mladosti. Svaka stvar vas podseća na nešto. Ono što je bilo ružno davno ste bacili.

        Razumete vi svoje pile , jer ste isto radili kad ste bili mladi. Ali vi niste očekivali da će vas neko poslušati. Zato ste krišom nosili u podrum ono što ste smatrali da treba baciti, kako bi isto, nakon  određenog vremena, našli na starom mestu. Kad vam se prvi put to desilo doživeli ste šok. Pitali ste se kako je to moguće? Posumnjali ste u sebe. Drugi put isto , ali treći put ste shvatili da ste nadmudreni. Mogli ste samo da se smejete. Udruženo – normalno,  pošto ste pokušali da nadmudrite onu koja je nadmudrila vas. Nikada nećete zaboraviti smeh vaše majke – zvonak i radostan. Dokazala je da vas bolje poznaje nego vi nju.

       U vaše vreme , i vašem slučaju bila je to neprestana igra mačke i miša koje se rado sećate.

        

      Ali nije isto vreme. Brzo se živi , dani lete , još brže dela. Vaše pile bi da menja raspored stvari u kući i predlaže rashodovanje istih - brzo . Što se vas tiče nikada niste imali problem sa odbacivanjem suvišnih stvari , ali što se tiče Njega , stvari stoje drugačije. U sve mu možete dirati , ali u relikvije Njegove mladosti nikako.

        Muzički sto i gramofoni koji su i za diskoteke preglasni.Tu su razne ploče iz vremena kada se po njemu stvarala prava muzika. Ima ih tušta i tma. Što longplejki, što singl izdanja. Spotičete se na svakom koraku iako su kobajagi sklonjene da ne smetaju. Onda masa filmova iz vremena kada se znalo kako se snimaju filmovi i šta je dobar film. Hoće čovek  s vremena na vreme da se podseti na ono što je valjalo, kad danas retko šta valja. Uzalud mu sin govori da sve to ima na kompjuteru . Nestrpljivo odgovara - nije to isti zvuk.Tvoja generacija to ne zna. Tu je i masa šahovskih knjiga , sparenih ili rasparenih šahovskih figura i satova.Tek raznoraznih alatki koje nikad nije upotrebio , ali mesto im je u kući - mogu nekad da zatrebaju. Koješta još, čega ne možete ni da se setite.

         Što se krpica tiče nije ga briga. Može sve da se baci pod uslovom da ima nešto da se umota kad izlazi. Vi znate da njega nije briga šta će obući . Znao je taj sa rasparenim čarapama da ode na važan sastanak. Kad bi mu neko skrenuo pažnju na nepažnju, što se oblačenja tiče, brzo bi se snašao i njemu svojstvenim  šarmom anulirao stvar.

        Zanesenjak. Uvek bio. Takav i ostao.

        Izbacio bi on i knjige sa mekim pakovanjem iz kojih listovi posle jednog čitanja ispadaju. Ali , to ne date vi. Preti da će jednoga dana  ( verovatno misli kad vas ne bude bilo ) sve počistiti.

       Mnogo toga bi vaše pile izbacilo , ali ipak ima respekta - pa neće.

       Malo grmi - dok  grmljavina ne prođe.

       Kad ona protutnji, ostane samo nežnost.

        

 

 

 #
User Comments
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me