Categories
My Links
Generalna

« BUJANOVAC | HLEBA BEZ MOTIKE »

DIGITALIZACIJA
panicnadezda | 22 Avgust, 2018 16:16

 

Da ne bi ostali u zapećku već išli u korak sa svetom prihvatite ponudu za bolju sliku i najbrži internet koji vas za čas poveže sa istim. Što se vas tiče nije vam smetalo ni ono pre, ali muški deo hoće . Žuri mu se. Gde - nemate pojma , zašto - takođe ? Na pitanje zar je neophodno?- kažu - ne razumeš  ti  to. Tačno. Ne razumete vi tehniku kao ni masu drugih stvari , ali vam iskustvo i logika kaže, što više žica i uređaja - više komplikacija.

            Zahvaljujući njihovoj žurbi SBB uđe u kuću. Prvo da provuče žice ( primitivno i kako čujete u naprednom svetu zastarelo ) onda da vam čačne tve-e , kako bi vas na licu mesta uverili koliko je sa njihovim čačkanjem bolje. Muškarci se dive , vi ne vidite ništa što već nije bilo. Ono što muški deo pominje - ivice , boja i oštrina slike - isto , a ne bi vam promaklo da je drugačije jer vas vid dobro služi .

Čudni su muškarci  . Svaki put nasednu kako bi pokazali da su u toku. Nije vam žao  što nasednu. Na taj način se bar malo svetite za uvredljivo - nemaš pojma. Da se vi pitate to se ne bi dešavalo. Postoje pitanja i potpitanja  koja iziskuju odgovor pa ako imate dobro uvo i oštro oko, ulovite ponešto. Oni ko nemušti. Niti šta pitaju , niti zapitkuju. Neće - kažu, da se petljaju u rad ljudi kojima je to zanimanje. Čuš zanimanje. Sve priučeni klinci. I dok rade drhture da li će uraditi ono što su ih učili na tečajevima.

 No , žao vam je kad oni nasednu , nasednete i vi , a  luk ne jeli niti mirisali. U početku dok su rovarili po zidovima čistili ste ono što bi ostavljali za sobom dok se niste prisetili da im kažete - ovo smeće je vaše. Ponesite sa sobom. Dosta mi je što ću posle vaše akcije morati da usisavam i nanovo mažem parket.

Onda vam dostave račun od koga vam se zavrti u glavi . Gunđate , ali bez efekta. Muški  teraju po svome - bolja slika , brži internet , šta bi ti htela, da bude besplatno. Ne - vrisnete vi, već da bude tako kako pričate , a ne  svaki čas restartovanje kako bi se uspostavila konekcija.

Posle prvog provlačenja žica to više ne čine .. Znaju da je u naprednim zemljama na snazi bežični internet. Ali zato svaki čas nešto unapređuju. Jedan dan pitaju , mogu li da donesu risiver, ako se tako kaže. Mogli bi da guglate , ali vas mrzi. Ostaće risiver - šta fali ? Bilo kako da se zove isti je đavo. Uzvraćate pitanjem šta je to? Odgovaraju - uređaj koji unapređuje ono što je već unapređeno. Rekoše posebno važno za Smart aparate. Šta da radite - pristanete. Momčić dotrča sa nečim što vas podseti na prislušni aparat. Sami ste kod kuće pa grabite priliku da date jeziku na volju. Otvoreno rekoste da vam to liči  na prislušni uređaj. Dečko se smeje - misli šalite se. Ne zna dete ( premlado izgleda ) da vi stvarno tako mislite, ali vas nije briga za ono što bi neko čuo.

Znate vi da lanete protiv vlasti , da kažete koješta o bogaćenju i bahatosti. Niste blagonakloni ni prema suprotnom taboru , ali bolje ne zaslužuju. Mislite u sebi, ako slušaju bolje da znaju šta im narod misli, jer izuzimajući njihovo kolo -  svi misle isto.

Onda najaviše digitalizaciju. Banuše sa novim risiverima i dva nova daljinca. Povezaše žice i rekoše da na postojećem daljinskom kojim ste prethodno sve obavljali sada samo uključujete i isključujete , a drugo radite na novom koji su oni doneli. Smrknu vam se pred očima. Pravite probu. Krećete od prvog programa gde je inače bio instaliran RTS, kad tamo piše N1.Tražite da vam vrati vašu programsku šemu. Reče - ne može. N1 mora biti na prvom mestu. Na pitanje zašto – odgovori -uslov vlasnika . Načuli ste vi da je SBB kupila CIA , ali niste proveravali , a i ne znate kako bi .

Onda krenuše muke. Zaboravili ste na upozorenje da jednim uključujete , drugim sve drugo radite. Po navici koristite poznati upravljač . Uključite. Okej. Krenete da promenite kanal - slika ode. Ne znate kako da je vratite. Sva sreća što u spavaćoj sobi imate tv star, čini vam se sto godina ,  kome risiver ne treba da bi radio. Slika odlična. Odgledate vremensku prognozu i hvatate telefon.

 Posle uobičajenog pritisnite 1 , 2 i ne znate šta već ne - javlja se operater. Niste nežni. Tražite da nose svoje risivere , daljinske upravljače i sve što su doneli , ako ne umeju da dva upravljača svedu na jedan, već vam komplikuju život. Pomenete da oni ne idu napred već vuku nazad, čim umesto jednog upravljača pored tv- a držite dva i mislite kojim šta da radite. Podrazumeva se da ste pomenuli Ciu i N 1 ( usput rečeno ponekad ima nešto ) , ali vi nećete da vam drugi nameću ono što oni hoće. Bar u vašoj kući i  vašoj državi , ako je uopšte vaša.. ....

Operater sluša bez komentara ( znate vi da se razgovori snimaju pa ne sme ) , ali na kraju reče....

Poslaćemo vam nekog iskusnog....

Neću..... govorite, iako znate da hoćete, jer ukidaju analognu tehnologiju , ili šta već.....

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me