Categories
My Links
Generalna

« BOMBA | DIGITALIZACIJA »

BUJANOVAC
panicnadezda | 11 Avgust, 2018 20:21

 

Kad god naleti njen "Mali" kaže - još nisam spreman za kompromis. Ko veli još sam mlad , što je istina , ali…… Kad to kaže, jasno joj je. Ništa značajno na planu koje je pored zdravlja najviše zanima. Nije zaljubljen , na putu ništa novo i tom rečenicom predupređuje sve one koje bi ona izgovorila da je nije preduhitrio.


Znala je da bude dosadna , nema šta. Znate ono - šta čekaš , šta fali ovoj ili onoj ili nekoj trećoj koja dođe posle njih ? Interesantno, radila je to na isti način kao i oni koji su njoj dosađivali kad je bila mlada. Kad bi se brecnula (što se događalo) sledilo bi isto što i ona izgovara - videćeš jednog dana. Ali, čini joj se, ako nije previše bolećiva prema sebi ( što ne isključuje ) da je bleda verzija onih koji su za nju, čim je stasala, jurili mladoženju. Govori u množini jer je u njenu promociju bio uključen ceo porodični čopor sa svim bližim i daljim rođacima. Utrkivali su se  ko će naći bolju priliku za nju.

Smatrali su ( iz njihove perspektive) da mala vredi. Lepuškasta , ljupka , završava fakultet , a i porodično gnezdo za kraj u kome je rasla u nekom smislu respektabilno, iako bez cvonjka.

Jednog dana bi joj nudili najmlađeg dr. nauka. Rekoše da su čuli da mu se sviđa. Drugog dana bi bio momak zvani - dobra prilika ( nema - šta nema ) sa njim bi živela kao carica , treći put mlad i perspektivan doktor , pa profesor itd.itd. Tušta i tma. Nijedan nije prošao. Jedan je bio zdepast , drugi nije imao duha , treći - prenizak, sledećem  šta sve nije falilo i tako redom. Na kraju je bio onaj kog je sama našla ili ON nju dobio na opkladi, kao što priča - svejedno.

Ali, zaboravila se. Zato se njen "Mali" potrudio da se priseti. Otkačio je onako kako samo muškarci znaju. Reče : zapamti, biće kad bude bilo , ako uopšte bude bilo. Do tada ne dosađuj. Da bi se iskupio za dreku pomirljivim tonom reče da će u svakom slučaju biti prva koja će znati za to.Privilegija , nema šta.

 

Pa jeste. Bila je nepravedna. Nije joj palo na pamet da ono što je njoj smetalo, smeta i njemu. Ne liči to na nju. Zato više ne dosađuje. Ćuti i čeka. U iščekivanju radosnog glasa pomirila se sa tim da glasa i ne bude. Važno joj je samo kao svakom roditelju da bude živ i zdrav.

 

Usput joj pade na pamet razgovor koji su vodili kad je bio mali i kad su svi dečaci u razredu bili zaljubljeni u istu devojčicu. Jedne večeri ga pita da li je i on zaljubljen u curicu za glavu višu od svih. Reče da je simpatična i ništa više. Na pitanje kakvu on priželjkuje, odgovor je izleteo kao iz topa. „ Znaš , mora da bude mala kao ja  , a pametna kao veliki , da bude lepa i zgodna , da , da ( tražeći reči ) - ma- kad je budem video znaću. Tada je pomislila – teško meni. Ako kao žgepče koje se tek ispililo iz pelena priča tako, kako će tek biti kad bude veliki.

 Šta da se kaže. Ništa drugačije. Svi su izgledi  da je još nije ugledo…

U međuvremenu više ne pita , ali kad god joj se ukaže prilika zbija šale sa njim. Jednom na tv- u  poznata dama - njoj jako zanimljiva , za druge ružna kao đavo. Kaže mu da nju muž obožava. Ovuuuuu ( u neverici ) hajde molim te. Da , da - kaže mu ona. Ona ili ova kako je ti nazva je beskrajno zanimljiva, što je za dug bračni život važnije od fizičkog izgleda. Fasada  na koju muškarci padaju jer su mahom kratkovidi, može da krije ružno jezgro.

 Džaba ti jezgro kad ovako izgleda. Ko je taj jadnik? Ona mu kaže da on nije jadnik već pametan čovek koji je mogao da bira , a izabrao nju.

Jednog dana se javlja. Pita - šta radi? Ona taman odgledala emisiju koja je u trenu inspirisa. Reče mu da se sprema na put. Iznenađen jer o putu nije pričala pita - zna li gde će. Kako da ne znam, idem u Bujanovac. B u j a n o v a c speluje on , nesiguran da je dobro čuo!!!

Upravo tako.

Onda je usledilo  šta će tamo , ide li u neki manastir  ili nekom u posetu.. …. Jok bre, ništa od toga - idem na pijacu.Tek tu se zblanu - nikad čuo.

 Jedinstvena prilika da vidiš , ako pođeš sa mnom…. Ja u Bujanovac - ti si odlepila. Ne pada mi na pamet.

 Ipak priupita šta će da kupi?

Ništa , ako ti ne pođeš sa mnom……

 Kakve ja veze imam sa tim.

 Itekako imaš  , strpaš štek u džep, ideš ulicom gde čekaju mlade Albanke i merkaš. Ovu hoću , ovu neću. Upravo sam gledala na tv-u , masa naših se oženila sa njima i kažu da su sjajne žene.

Ti se to zavitlavaš - Ooooooooo ( kroz smeh ). Stvarno si odlepila.  Šta ti sve neće pasti na pamet?

Zar više nisi naučio….

Meni - svašta.......

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me