Categories
My Links
Generalna
Nalevokrug 2
panicnadezda | 10 Decembar, 2013 11:52

        Sutradan. Na nogama sam pre svitanja. Brzo trpam pripremljene stvari na sebe. Blagosiljam patike koje se skoro raspadaju , ali su udobne i ne pertlaju se.Dobre za čekanje. Pomislim na brašnjenik, starinski izraz za hranu koju nosite kad krećete na put.Odbacim ideju da ne malerišem. Valjda cu brzo doći na red.

         Krećem. Ulice prazne da vas podiđe jeza. Tu i tamo prošiša po neki autobus i bukom razbija tišinu usnulog grada. Uvek sam najviše volela jutro.Jutros ne.Htela bih da spavam i da se probudim negde gde ne bih morala da započinjem dan kao petao i kako mi drugi odrede. 

         Usput bacam setan pogled na ekspozituru PBB.Da se razumemo nije ona bila idealna,ali sigurno jeste najbliža i što je veoma važno sama sam je odabrala. Ovo doživljavam kao iživljavanje onih kojima se može.Ukinu  vam banku , prebace  vam račun gde oni hoće i baš ih briga za redove koje čekate i nerve koje vam troše  ne prvi put i ne samo zbog ovoga .Svoje banke ne gase. Predaleko su. Od Luksemburga, preko Dominikane , Kajmanskih ostrva,možda Kipra , Švajcarske sigurno.Ovde drže samo ,, sitniš ,, od kojeg bi običan građanin mogao da živi do kraja života.

         No, stižem gde sam pošla.Nisam prva,ni druga nisam. Brojim- 27 u redu,a tek je šest i petnaest.Gomila ispred mene se već upoznala. Gunđaju na glas.Ja u sebi.

        Šalterskih radnika još nema.Dolaze, kažu, oko sedam i petnaest .U međuvremenu čuvamo jedni drugima mesto u redu i smenjujemo se u obližnjem kafiću. Srećom - radi.Konačno u 7 i 15 eto njih.Jedan po jedan nadmeno prolaze mimo nas kao da ne postojimo.Znam da nas ne vole.Izmače im jutarnja kafa.                                                        Što jes, jes ,u pola osam pustiše unutra desetak njih.Obrada podataka traje,čini mi se, celu večnost.Konačno, ne znam ni kada, uđoh i ja.Toplo je.Pametne dame vade lepeze i hlade se. Gledam ih zavidljivo i sa divljenjem. Meni to nije palo napamet , ali ipak pokušavam da malo njihovog povetarca uhvatim- krišom.                            Mene poslaše kod muškog službenika.Ispred mene još dva gospodina. Jedan od njih prilazi šalteru ,pokazuje štednu knjižicu i pita zašto ona nema pečat.Službenik sa osmehom(jedan od retkih) mu odgovori da je sve u redu i da se zbog toga nije morao vraćati u banku.Mogao je,reče, naći bolji izgovor i bolje mesto gde ce provesti vreme kad pobegne iz kuće.

    Drugi,pre mene, traži da mu produže oročenu štednju. Koliko videh zavidna cifra.Bolje ga osmotrih-niko ne bi rekao. On dobi isti odgovor,da zbog toga nije morao dolaziti danas ako ne želi da diže pare,  automatski bi se produžilo .                          

   Konačno, eto i mene na redu. Kako se zovete? pretekoh ga. Miroslav- na usluzi gospođo,reče začuđeno. A, zašto? Pa eto.... osvežiste birokratsku atmosferu-prija.Dadoh masu podataka,potpisah buljuk papira , vratih čekove stare banke da ih pocepa, isto uradi i sa starom karticom i reče da će mi kartica biti gotova u ponedeljak.I drugima su zakazali za isti dan.Ne znam za druge, ali ja u ponedeljak neću otići.                                                                

     P.S. Juče saznah da se u staru ekspozituru PB useljava neka Jum-bes banka ako sam dobro čula.Sada poslednja tri slova savršeno razumem,a sta znači  ono Jum-pojma nemam.Znam da tamo sigurno neću otvoriti račun.                                                                                                                                                                                                                           

 

 #