Categories
My Links
Generalna
AMNESTIJA
panicnadezda | 14 Decembar, 2013 18:52

     Bez njega nema posla. Doduše tu i tamo još uvek se možete prošvercovati. Uskoro ni tu ni tamo. Biće neophodan za sve. Za bankare je oduvek  (to mogu da razumem), ali šta, ako zabaguje ili padne sistem, što se neretko dešava. Lele , ostaste nezavršenog posla.

     Uvedoše ga u opštine gde priučeni, vremešni, službenici unose  sve podatke ,a onda pola njih nema ili su netacni. Ako ne verujete proverite. Hod po mukama - da to ispravite.

     Uđe u bolnice i ambulante.Nema šverca za lekare. Broj pacijenata mora biti upisan.Dijagnoza i medikamentna terapija takođe. Neće oni kako im se prohte i kome im se prohte i koliko im se prohte štancovati recepte.Kakva lekarska etika i Hipokratova zakletva? Ko još veruje u to? Bitna je administracija i crno na belo.Normalno, ima ga i na drugim mestima. Škole u Beogradu su ga pune,pa javne službe, pa tajne službe i mnoge druge. Nema gde ga nema i gde tek neće biti.

     Nezaobilazno pitanje za posao je: poznajete li rad na racunaru? Imam utisak da ni čistači ulica uskoro neće morati da savladaju tu vestinu,ako zažele  koru hleba. Pa jeste , kako će recimo čistač ulica dokazati da redovno i pedantno održava kvart za koji je zadužen . Kako da dokaže koliko je puta upotrebio metlu, šmrk ili četku,zamahnuo  jednom drugom ili trećom. Teško , ako ne unese u bazu podataka koja  se odnosi na njihov rad.

     A, krenulo je tako  davno i bezazleno. Čini mi se , ako me sećanje ne vara ,  beše KOMODOR, potom  AMIGA , zatim SEGA , i mozda još neki -nebitno, ali,uglavnom sa igricama za dokone  ljude i decu razigrane mašte.

     Potom…. na velika vrata stupi ON. Tzv. Personalni računar.  Prvo stoni- ,potom pokretni  veći,  pa mali  džepni,pa u  obliku  telefona- da uvek bude  tu i uz vas.Prati vas u stopu. Probi u kuće, u početku po jedan ,a potom , kad  pojeftini i više.U bogatim kućama na svakog ukućanina  po jedan da se ne bi otimali.

     Neodoljiv po onom sto pruža inficira sve, stare i mlade.Postade inspiracija i smisao života . Za mnoge zavisnost.Udalji ukućane , ukinu reči ,porodična druženja se zaboraviše ,razmena mišljenja posta misaona imenica.Komunikacija se svede na poneko - A…… zar ne vidiš da igram igricu……..dopisujem se na fejsu ……. Mudriji ,kobajagi,  traže informacije da prošire znanje iz određenih predmeta vezanih za školu . Elem , u tom A ,E ,Sad ću, samo što nisam- prođe dan. Sutradan isto.Tako dan za danom. Dokle -ne znam.

      Koliko je velika  vezanost za mašinu znam po slučaju kada je ON, povodom nekog datuma,  kupio  NJOJ  laptop na poklon. Naivni se oduševise. Ne znaju oni da se ON nije bacio u trošak nje radi već  sebe radi . Ima čovek masinu , krstio je ,, Zver ,, ali šta ako se slučajno pokvari ili on krene na put. ,,Zver,, se ne nosi,  laptop je mobilan, staviš na naramak i tu je gde si i ti. Ne gubiš vreme. Ona je kolaterala. Em deli troškove za nešto što nije tražila ,em mora da se zahvaljuje ,em ne sme više da žicka minut, dva, kako bi bacila  pogled na internet,pogotovo  ne daj bože, da ga prekida  u ,, važnom ,, poslu dok ON  u nedogled igra  šah , igricu ili pak nešto drugo.

       Da se razumemo. Nisam ja protiv mašina. Naprotiv.Zahvalna do neba, onima koji su izmislili usisivač, peglu , veš mašinu, super secka i ostala kućna pomagala.Nisam nepismena da ne znam značaj kompjutera  i ogromne mogucnosti koje ima. Ne sporim da je čudo. Pomoću njega putuješ  svetom , a ne mrdaš iz kuće. Zahvaljujući  njemu  znaš sve informacije iz zemlje i sveta.Pomoću njega besplatno komuniciraš, obnavljaš stara i stvaraš nova prijateljstva.Da se ne pravim pametna on ima sve i zna sve . Ali- NEMA DUŠU – A, BEZ DUŠE  nema ništa. Sve same zavisnosti. Kud ide ovaj svet?

     P.S.Ovaj tekst piše priučeni đak kursa za kompjutere, pa moli   da ga amnestirate od svih grešaka u tekstu i neadekvatne upotrebe znakova interpukcije. Ne znam tačno gde se nalaze, a mrzi me da tražim.

 

       

 #