Categories
My Links
Generalna
CRNE TAČKE
panicnadezda | 28 Decembar, 2013 09:57

       

        Na pijaci sam u rano jutro.

Puno je. Tu su  vredni poljoprivrednici , prodavaci i preprodavaci.  Poslednjih najviše. Hvale svoju robu i reklamiraju istu. Sa svih strana sveta. Paprike iz Španije , mandarine- slatke ko med,  bez košpica iz bliske nam Turske, pa nešto iz " bližnje " Portugalije , pa juga Afrike ,pa severa Afrike ,ponešto iz južne Amerike, pa otud pa odund.......elem, cela zemljina kugla na našoj pijaci - uskoro i na tanjiru. A, tek iz Kine - nema šta nema. Oči da vam ispadnu od prostrte lepote. Od paprika oči da ne odvojite-- U vreme kad im vreme nije. Jedre, nabubrele, crvene ko krv i sve iste, kao da su upravo iskočile sa platna nekog velikana renesanse. Paradajz,-- u vreme kad mu vreme nije. Isto. Lep da lepši ne može biti. Istog oblika, iste veličine, iste boje. Grožđe - belo i crno. Otkinem jedno zrno, protrljam rukama i strpam u usta. Izbacim istom brzinom. Ala je  k i s e l o-otegoh. Gde ovo zri? A, gde može da zri?- kaže mi besan preprodavac u strahu da mu moj komentar ne odbije pristojnog kupca koji ne proba robu pre nego što  plati - ako nije u vinogradu.... Ako je otud gde mi kažete da jeste ,priznaćete, da je to podaleko, mislim da pre zri na brodu. Pređe na ti i  "zamoli" me da produžim.

      Produžih. Južnog voća na sve strane. Čini mi se dovoljno za ceo grad. Uvek sam ga kupovala u ovo doba godine. Kupih i sada iz navike, mada podozrevam da i ono dozreva u transportu. Šta ćete, i falš C vitamin je bolji od nikakvog. Mlečne proizvode sam već kupila. To uvek prvo uzimam. Biram krompir. Ne znam odakle je. Kaže iz Ivanjice. To govore svi do jednoga, ali im ja, normalno , ne verujem. Po meni je Ivanjica premala za ovoliko krompira. Znam, bila sam tamo. Ali u svakom slučaju biram. Izbegavam onaj sa crnim tačkicama. Iz iskustva znam da te tačkice pojedu pola krompira tako da umesto tri kilograma na kraju, kad odstranite trulež ispod tačkica imate pola toga. Biranje traje. Prodavac gubi strpljenje i pita "kad ovako prebiraš po krompiru, kako si birala muža, ako ga uopšte imaš". Čovek očito sumnja, ne da sam ja izabrala, već da je mene bilo ko hteo. Ne udovoljih mu . Rekoh samo- isto kao i krompir-izbegavala sam crne tačkice.

      Strpah krompir u kolica za pijacu, izvadih muštiklu, u muštiklu ubacih cigaru i povukoh prvi dim. Gospođa do mene se brecnu - ni na pijaci ne možes bez cigare i kobajagi, sirotica,  kašljucnu. Ošinuh je prezrivo i oćutah. Šta ćes, dali joj pravo, zabranili pušenje oni koji sebi ne brane ništa.

      Odoh.

 

 #