Categories
My Links
Generalna
TRAGIKOMIČNO ---- RIMEJK
panicnadezda | 08 Februar, 2014 16:21

      Opet šuga .Ponovo u  bolnici. Ovoga puta klinički centar. Sedamnaest zaposlenih inficirano. Kažu….. ništa strašno, uprkos činjenici, što je teži oblik šuge u pitanju. Usuđujem se da kažem, strašno!-  o bilo kom obliku da se radi -  pogotovo  ako lekari  ne znaju kako da  leče.   Znam, preživela sam to. Takođe, znam da ću tu ustanovu sledećih pola godine zaobilaziti u širokom krugu, što savetujem i drugima. Kucajte na druga vrata , ova zaobilazite .Ionako vas  rado ne primaju bez jake preporuke.

        Poodavno je to bilo. Čovek dobi Kvinkeov edem tzv. vrsta alergije od koje lekari dobijaju napad panike, a laici padaju u nesvest. Manifestacije jezive. Dovoljno govori činjenica da se od toga može umreti za par minuta, ako nemate blagovremenu pomoć.

      Završi u bolnici. Interna A ili B – ne sećam se tačno , uglavnom odelenje za alergologiju. Poznati par alergologa se pozabavi njime. Prođe silna testiranja na sve sto se jede, miriše i leti. Nakon mesec i po dana  pustiše ga iz bolnice sa nalazom da je uzrok alergije nepoznatog porekla. Doduše ,preporučiše da ne koristi grašak u ishrani jer je jedino na njega imao blažu reakciju. Čovek im reče da on grašak zaobilazi  i na pijaci, a kamoli  na tanjiru.Ni jedno zrno u životu nije pojeo.

        Nakon izvesnog vremena sa porodicom krenu na more. Aranžman  10 dana. Lepota živa. Prvi dan radost, drugi i treći takođe. Četvrtog dana čovek poče da se češe. Uplašen traži otoke - misli alergija se vratila ( inače Kvinkeov edem prate otoci po celom telu ). Motri i ona , ali ne vidi ništa. Češanje se nastavlja. Danju i noću. On zaključuje – to su komarci. Ne, kaže ona-grizli  bi i nas.Odbija svaki racionalan odgovor.Navodi da je njegova krv slađa pa svi kidišu na njega. Kupuje sva raspoloživa sredstva protiv komaraca , ali ne vredi – česanje se nastavlja .  Pretposlednjeg dana  veliki članak u  ,, Politici ,,  Alergolozi na bolovanju-- dobili šugu od pacijentkinje iz šok sobe.

     Elem , ta pacijentkinja je primljena sa nepoznatom dijagnozom i konstatacijom lekara da joj pomoći nema. Na njenu sreću ambiciozni mladi stažista, svežeg znanja, brzo konstatova da je to najobičniji  primer zapuštene šuge. Žena je ozdravila. Nas troje smo se razboleli od šuge koju je ona ne znam kako prenela njemu , a on posle perioda inkubacije nama.

         Postadosmo pacijenti kožnih lekara. Menjamo mast za masću , ali se situacija ne menja. Svima smo saopštili da imamo šugu tako da nas niko i ne obilazi- čak ni moja majka. Svakodnevno zove i deli savete—dezinfekuj posteljinu, ćebad , jorgane , jednom rečju sve. Užas i na samo sećanje .... ali užas predugo traje . Ko zna koliko bi to mučenje trajalo da, opet moja majka ne nazva. Reče mi da je od njene prijateljice unuk u obdaništu dobio šugu , da su ga dugo i bezuspešno lečili, kao nas, dok ih neko nije posavetovao da uzmu mast za stočnu šugu…. Kakva bre stčna šuga , pitam je ja?  Pa nismo spavali sa kravama, ni zooloskoi vrt nismo obišli godinu dana. Pod hitno da ideš u veterinarsku apoteku i da kupiš mast za stočnu šugu,vidiš da lekari ništa ne znaju i ljuta spusti slušalicu.Kao da je ona znala.

        Poslušah je u očajanju. U veterinarskoj apoteci tražim mast za stočnu šugu.. Pita me veterinar kratko " za koju stoku vam treba". Zateče me – kako to mislite za koju stoku ?..... Lako –reče on. Kao kod ljudi-- jedne lekove dajete sebi, druge deci -- tako i kod životinja , jedna mast  za tele - druga za kravu. Logično , nema šta . Teško prevalih….znate gospodine ta stoka je moja porodica. Moj muž, sin i ja, pa propišite kome kakva treba. Odredi čovek terapiju.Ubrzo smo ozdravili ,a i ja nesto naučih. Poučno i za druge.

       

 #