Categories
My Links
Generalna

« JEDNA NA JAVI , DRUGA U SENCI | NANIZALI SE »

KAD IZNEVERITE JUTRO
panicnadezda | 19 April, 2015 16:21

        Ranoranilac ste. Bilo kada da legnete pa makar to bilo pred zoru jurite u zagrljaj jutru. Nekada i veoma rano. Bližnji se više ne čude , drugima za čuđenje. Ne poznaju oni darove jutra. Ne očekujete ni vi ništa epohalno, kao što je ,recimo, glas o premiji na lotou.  Uh što bi to bilo !!! Ali očekujete mir  koji vam u ovim nemirnim vremenima itekako treba . Poštujete svoj ritual koji bi vam bio uskraćen ukoliko zakasnite. U društvu sa sobom ispijate kafu ili čaj u zavisnosti šta više volite i neometano upijate zvuke jutra. Daleki jek gradskog prevoza vas ne dotiče.On vas samo podseća da je neko pre vas uskočio u jutro i da je još jedan nemiran dan pred vama. Kako bi ga odložili daljinski upravljač držite podalje od sebe. Ionako znate da ništa lepo nećete čuti. Sve što kažu Ili vas nervira ili plaši . Može da čeka.

         Onda jedno jutro- izneverite jutro i eto belaja.  Baškarenje u krevetu prekida zvonjava telefona. Prvi put ne reagujete, preskačete i drugi put, ali treći put kontinuirani zvuk vas već plaši ( pomislite da nije- ne daj bože ?) i vi skačete ko opareni. Na vaše halo javlja se oran, podrazumevajuće, pozitivan glas . Naiskap, brzinom vetra , bez uzimanja vazduha, izgovori zadati tekst, od čega vaš  pospani mozak i još uvek nedovoljno aktiviran slušni aparat - ču samo reč - klima. Šta sa klimom ?-- pitate ga vi ,strepeći da ćete čuti neko upozorenje o predstojećim vremenskim neprilikama koje se nekako uvek iznenada događaju.Ma ne-reče on- imate li klima uređaje. A, otegnete, to vas zanima !-zašto moliću? Zanemaruje vaše pitanje i ko papagaj nastavlja.....opet...

 Imate li klimu?

        Klimu ! – kažete sanjivo sa klicom sumnje , pa naglo probuđeni-- ljuto opalite..... Normalno da imamo klime .  Ko uopšte danas nema klimu? Kako mislite da bi preživeli strahote letnjih vrućina i zimu usred leta , kako je sve krenulo naopačke, da nemamo klimu. Da nje nema  crkli  bi.To bi vi hteli, je li ?

       Onda vam se učini da pita… koliko?  Crvena lampica se pali , a vi  već opečeni dreknete zaboravljajući na sva pravila lepog ponašanja-----

        Šta, bre, koliko? Pitaš se dal ti se isplati , je li? Da nisi sa tipovanja oluka prešao na tipovanje klima i sve što se vidi i visi spolja kao uvertira za ono unutra , ali prevarili ste se, što mi je veoma drago, pošto - unutra, znaš, nema baš ništa, osim golih zidova , par kreveta , golih parketa i mrvica umesto hleba.  Sve počisti država i u državi  oni kao ti.

 Ali,molim vas ….

      Ma nemoj ti meni, molim vas, jer džabe moliš - znam za jadac, pošto su i oni molili. Sve lepo – gde stanuje ovaj ? da li se tu doselio onaj? oprostite što smetamo itd.itd. i nakon par dana osmatranja , zgrada osvanu bez oluka . E, pa neće moći  više , da znaš - ovaj razgovor snimam da ti se bar boja glasa zabeleži.

      Onda čujete reči ( ako ste dobro čuli , a voleli bi da niste)…šta je ovobože !.... najobičnije servisiranje.....  sve poludelo.... vi ste u tripu .... lečite se. Tres i prekide vezu. Šteta , koješta bi mu još izgovorili, ali ne vredi. Imali bi mu šta reći što ni on ne bi voleo čuti , ali kao da je znao - preduhitri vas.

      Sa slušalicom u rukama skljokate se na prvu stolicu. Nije vam ni do kafe. Preskačete je. Treba vam vazduha , krećete sa oblačenjem. Taman da preskočite prag , ponovo telefon. Ženski glas hvata  muštuluk – i saopštava da ste osvojili nagradu .Normalno da ne verujete u nagrade van onih koje sami sebi udelite, ali ipak pitate , u čemu se sadrži nagrada za koju niste ni konkurisali ? Reče- anatomski jastuk ili jorgan, po izboru. Kobajagi se odlučujete za jastuk i pitate kad će biti dostava.Dobijate očekivani odgovor.

      Morate doći po njega –kaže ona i dodaje da će biti kratko predavanje od jedno sat do sat i po vremena ( sitnica   ) kao i besplatna večera za krunisanje posla.

     E , pa lepa moja – odgovorate joj vi -- da vam je  muka od svih njih , da ste siti i presiti anatomskih jastuka, anatomskih dušeka , anatomskih jorgana, peškira , magnetnih narukvica , besplatnih pregleda , prečišćivača vazduha i  promocija svega i svačega - pa tražite da zaborave vaš telefon i konačno prestanu da vas maltretiraju svaki bogovetni dan . Kaza da hoće, mada čisto sumnjate.

     Konačno ste na ulici . Od vas do obližnjeg ćoška, gde je uvek gužva, poređali se prosjaci. Žao vam ih , ali ne dajete svakom. Gledate u oči. Ukoliko u njima prepoznate patnju , bol i stid , zbog situacije u kojoj su, znate biti velikodušni.Od onih sa makorima kao da su prostitutke ste više puta bili nasamareni pa ih zaobilazite. Pravite izuzetke u slučajevima kada je neko iskren i originalan pa umesto za hleb- traži za pivo ili pljugu kako to oni kažu. Ali tog dana  nakrivo nasađeni ni njima ništa ne date. Gledaju vas u čudu. U čudu ste i vi.Tako to biva kad izneverite jutro.

     

 

 

 #
Add Comment
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me