Categories
My Links
Generalna
PLJUSAK POHVALA
panicnadezda | 10 Jul, 2015 16:29

                                                

Ne mislim na kišu. Nema je par dana. Upeklo sunce ,  pa prži sve živo. Ni deca mu se takvom ne raduju  . Odrasli dahću ko riba na suvom . Mole nebo da se smiluje . Ali nebo  ne čuje vapaje malih, kao što nikad nije ni čulo. Poručuje - biće . Kada? - ne otkriva . Kao kod Remarka „ nebo ne zna za miljenike „.

 Bogami zna.

 Zna ko su veliki , pa umesto osveženja za male , velikim posla - veliku Merkelovu da zasija ko sunce od koga se mali kriju . Alfa i omega evropske , a bogami i svetske politike, stiže. Za promenu u belim pantalonama . Čudo. Nikad joj stajling nije bio važan. A , i šta će joj , ona nije glumica , starleta ili sponzoruša u lovu na bogatog mladoženju – ONA JE MOĆ . A moćnima je sve dozvoljeno , čak i second hand-izdanje.

Dočeka je sa pompom i muzikom na vrelom asfaltu , bez kapi znoja na njoj ili njemu (verovatno su ih krišom hladili), ushićen i polaskan , kao pandan po funkciji , ali ne i značaju . ONA traje- ON dok sluša. Ne imponuje – znam , ali šta da se radi kada je to javna tajna . Mislim da je i  ON svestan toga . Zato sluša .  Ne sebe radi , već Srbije radi . Taj za sebe ništa ne radi , što drugi rade. Malo li je? Zato ne haje šta će ko reći, napisati i učiniti . ON je iznad toga . Čovek sve radi, za dobrobit  Srbije i srpskog  naroda - pride. Samo što narod još uvek nije svestan njegove žrtve . Zato ga nije briga ni šta narod misli. Dok je ON na mestu na kome je, narodni mozak  može na otavu. ON misli za sve.

 Elem . Sastaše se. 

 Šapat iza zatvorenih vrata - tajna .

 U javnosti hvalospev.

 Pljušte pohvale ko iz kabla. Trpaju jednu na drugu. Ni jedna kritika , ni jedan prekor ( što je ranije radila -reče ON ) . Gledate i slušate u čudu. Pitate se  o kojoj zemlji pričaju ? Prosto ne verujete da u njoj živite - kad to niste primetili. Na svim kanalima su. Menjaju programsku šemu , ukidaju emisije za narodne oči , prave okrugle stolove i specijalne emisije. Prednjače "Pink" i " B-92 ". Njih dvoje u kadru. On se samozadovoljno smeši , ona tu i tamo napravi  po neki kez. Čini mi se da ta žena ne ume ni da se nasmeje , čak, ni kada trenutak to zahteva.

Proglasiše trijumf Srbije…..Svašta nabrojaše…..

Srbija ( ništa novo) faktor stabilnosti na Balkanu. Uspešne ekonomske i fiskalne reforme . Kakve crne ekonomske reforme , još  uspešne, koje izuzimajući ministra finansija niko ne  oseća  i  ne priznaje  . Čak i diletanti znaju  da to seme ovde ne uspeva. I ako proklija naopako raste.

 Ali zato  fiskalne reforme –  to je već nešto drugo . Akcize  na luksuznu robu - gore ; porez na imovinu -  gore ; plate i penzije - ravnoteže radi - dole. Priznajem da nisam znala značenje reči akcize , dok  mi ne objasniše da je i to namet na vilajet . Pošto posledice nameta  debelo osećam kao i većina mojih sugrađana  više ne pitam šta je . Dakle  , sve što uspeva lomi se preko narodne  grbače , a sve u ime dobrobiti i boljeg sutra tog istog naroda – pod uslovom da to sutra ikada dođe . Ako je to uspeh - onda- dovraga sa  uspehom.

 

 #