Categories
My Links
Generalna
CVEĆE
panicnadezda | 16 Jul, 2015 11:47

        Obožava cveće . Oduvek , sa zavišću i čežnjom baca pogled na rascvetale prozore , terase i bašte, onih kojima uspeva. Htela bi i ona . Traži magičnu formulu za uspeh , ali je ne nalazi . Ima veliku terasu, prozora na pretek, a i sobe nisu male. Kakav bi to raj bio za  rastinje! Mnogo puta je pokušavala , ali svi njeni napori su doživljavali fijasko. Uvek u nečemu pogreši.Taman pomisli kako je taj cvet koji je upravo dobila - pravi, kad za par dana, uprkos redovnom zalivanju , orošavanju listova , dodavanju svega onoga što su joj preporučili- on šljune. Tako , svaki put iznova. 

      Komšinica na spratu je za razliku od nje, jako davno, kada se o tome nije zvonilo na sva zvona , shvatila značaj zdrave ishrane . Neko joj  rekao da su mlade stabljike pšenice u kombinaciji sa koprivom , živim žumancetom , bananom  i medom , samlevene u blenderu - odlična špecija za podizanje imuniteta. Nije dugo oklevala . Kupi seme pšenice , dopremi stiropor , ubaci zemlju i za izvesno vreme na zaprepašćenje one kojoj tako nešto ne uspeva , ulepša prostor i  poče da bere plodove svog rada. Umesto kafe svi su dobijali navedeni eliksir. Oduševiše se .Ponudi i njoj. Sa dozom sumnjičavosti , prema boji mešavine , ali sa željom da komšinicu odobrovolji kako bi joj još ovaj put izašla u susret za ono što je naumila, odluči da rizikuje. Ko veli nikom nije smetalo pa neće valjda i njoj. Tako i bi. Osveži je . Reče komšinici da je divno i da bi  bilo lepo kada bi ona kojoj sve uspeva, njoj kojoj to ne ide od ruke, samo još ovaj put, umesto cveća - pšenicom ozelenila prozore na kojima bi  mogla da odmara oči. Neoprezno doda , da očni lekari to preporučuju.

      Skoči komšinica i reče da u tom smislu više ne računa na nju. . Smučilo joj se , kaza , da gaji cveće , koje ona ubija  , a sad zna  i zbog čega . Dodade , da cveće ne traži samo negu već i mesto koje mu prija , a da ona to ne poštuje , jer ga postavlja tamo gde godi njenom pogledu i kobajagi estetici prostora.  Toplijim tonom, sa dozom ironije, reče da su joj njena vrata uvek otvorena kad poželi da na njenom zelenilu (kojeg- hvala bogu- ima puno) odmara oči , ali , da se njeno zelenilo više seliti  neće......

      Neuspešna cvećarka potvrdi da je sve istina , da je beskrajno zahvalna na svim pokušajima i savetima koje je od nje dobijala , ali da je kvaka, verovatno u tome , što ona između lala , ruža , karanfila , naveliko izvikanih orhideja , čije joj se ime više dopada od cveta ---  radije bira poljsko cveće. Završi da svi koji je dobro poznaju , to znaju. Lepše miriše , a i boje su mu lepše.

      Nakon par dana odoše kod prijatelja. Ogroman stan , dnevna soba ko mali stadion . Zapanji se. Na dnu dnevne sobe na oko sedam kvadrata prava botanička bašta. Gleda zadivljeno. Sve ide do plafona , a plafoni visoki . Domaćin nudi piće. Domaćica nešto mrmlja oko cveća. Zabrinuto je pita- treba li joj neka pomoć  ( misleći ne daj bože... )? ... Domaćica odgovara da joj ne treba ništa , da se upravo vratila sa puta, pa  se izvinjava dok kratko popriča sa cvećem. Molim..... šta kažete ?--  zapanjeno će - gošća. Samo malo –odgovara domaćica , kao da je to najnormalnija stvar na svetu. . . Pričate sa cvećem ! ..... Pa da, odgovara  ona - zar niste znali da se sa cvećem mora pričati da bi bujalo?..... gošća priznade da pojma nema , a i  ne zna šta bi mu govorila , ali sudeći po vašem rastinju , ako u tome ima imalo istine - vi ne prestajete sa pričom. Da znate, polaskano, će ona ...toliko, da mi  deca čak prebacuju kako više volim cveće od njih.  Neuspešna cvećarka zinu   , ali ne izgovori : (pomisli u sebi )- bolje da si toliko pričala sa decom , možda bi ti  bila veselija i razdraganija nego što izgledaju.

        Sutradan. Ljuta i nezadovoljna.....

      Poslednji pokušaj. Kupuje saksije sa cvećem . Čita uputstvo o negovanju istog. Poštuje sve. Danima tako – čini joj se napreduje.  Već ga  u perspektivi zamišlja do plafona. Da bi ubrzala proces  počinje  priča. Tepa mu, podstiče na rast –hajde cvetiću još u širinu, tek u visinu, plafon je daleko.

     Taman izgovori , tresnuše vrata . Sin  zapanjeno gleda okolo, čuo glas , a  ne vidi nikoga pored nje pa sa panikom u glasu  pita ..sa kim priča? Sa cvećem - odgovara ona.Trči u spavaću sobu. Čuje samo ,   tata , dolazi ! – mama nije dobro!

      Elem, ni ovo nije dugo izdržalo. Zašto ? – nema pojma . Više se i ne trudi da sazna. Možda  cveće ne trpi konkurenciju . Zna samo da  između ljudi i cveća , nema dileme - voli cveće - ali  bira ljude .

      Više ne pokušava. Ima samo jednu čuvarkuću (poklon od  Gabi ) koja kao Feniks  iznova niče. Zimi zamre , sa suncem se budi .  Divota jedna . Sjajan cvet , ako se računa u cveće . Ne morate da joj tetošite i pričate.  Čuva vas, maltene, bez vašeg učešća.

I  normalno u proleće , mnogo poljskog cveća – posebno pahuljastih šlajera.

      

     

 #