Categories
My Links
Generalna
SLADOLED U FRIZU
panicnadezda | 27 Jul, 2015 13:29

 

Udarila vrelina , a njemu stiže rođendan . Nije dete , ali se u nekim stvarima ponaša kao da jeste . I da ne peče kao što peče teško bi se setila. Ovako…..nikako. Ona odavno tome ne pridaje naročit značaj . Ne zato što je to još jedan god na stablu koje traje , već iz razloga što , tamo odakle dođe, ne dižu toliku prašinu oko toga . Rođendani se slave deci , mladim devojkama i momcima .  Čim utrče u punoletstvo –zaboravljaju i kad su rođeni ako ih u opštini ili negde drugo ne pitaju za datum rođenja . Onda se prisećaju .Tako i ona. Zna kad je rođena , ali koga je to briga . Uvek se iznenadi kada se nekom omakne da je podseti na to.

    Sinovljev rođendan je slavila dok mali indijanci nisu postali momci  i dok glavni indijanac ne reče- dosta je bilo. Ubuduće , moj rođendan- moja stvar. Laknu joj . Ne samo što prekidoše sa terevenkama , povodom  za njih istorijskog datuma, već u tom periodu on šparta svetskom pozornicom u želji da upozna njene znamenitosti . Umesto poljubaca i rođendanske torte , šalju mu sms čestitke iz daleka u još dalje.

     Ali ,  bogami , njegov se ne da zaboraviti . Znajući nju i njen odnos prema tome, zbog  njenih, po njemu- nakaradnih shvatanja , koječega , pa i odnosa prema rođendanima osoba poodmaklog doba , ništa ne prepušta slučaju. Sledi tradiciju svojih predaka koji nikada nisu zaboravljali na rođendanske čestitke. Međuprostor od  samo godinu dana mogao je biti popunjen mukom (čitaj tišinom ) , ali taj dan se sve vraćalo na početak. Zato…

      Danima unapred priprema teren i  odbrojava . Otprilike. Pet dana  pre mog rođendana treba da uradim jednu važnu stvar. Onda… tog i tog dana treba da završim  to i to ,  zamisli ! - baš na moj rođendan. U najmanju ruku kao da je njegov rođendan znak sa neba koji podrazumeva uspeh. Potom da učvrsti stvar ……dva dana  nakon mog  rođendana  imam tu i tu obavezu. Pa ovo, pa ono, sa nezaobilaznom rečju. Njoj smešno. Smejala bi se na glas , da joj vrućina i rashladni uređaji  ne oduzeše isti. Ne bi to bio smeh- vać ružno krkljanje.

     Stiže i taj dan. Vreo, kao rerna uključena na maksimum. Van običaja ustaje poslednji. Valjda da bi i na taj način stavio do znanja da je u pitanju poseban dan. Preskače dobro-jutro . U kupatilu se zadržava duže (u normalnim okolnostima samo tren- tek pljusak po licu). Obrijan i čio prima čestitke od ukućana. 

    Uobičajeno — zdravlje ,  dug život i ponešto još. …….

    Na ono …. happy birth da y to you ….. je uvek bila alergična.  Na rođendnu njenog sina se nije  smelo  čuti , iako je odavno odomaćeno u mnogim kućama.

      Šta je sa Štajgenbergerom – pita ON?

      Kakav, bre, Štajgenerbeger ? - zapanjeno njih dvoje……..

 Posle svega šta se događa preko noći  ( razne bolesti i brze selidbe ljudi na drugi svet ) hoće u Egipat i to samo u taj hotel o kome mu je sin pričao , a njemu se  dopalo…….H e j ! …. A, terorizam  i upozorenja ……..? ! -  pitaju oni kao da je samo to prepreka , a ne ono bez čega se ni hleb ne može  uzeti.

 Ma šta me briga! – hoću tamo…….!

 Terorizam  ga ne zanima…….objašnjava:

Bolje da završi kao žrtva tih bezumnika koji ni sebe ne štede , bar će posthumno postati zvezda čiju će smrt  ceo svet videti i oplakati . Neće da završi   kao brzi voz ( izraz koji koristi u slučajevima kad neko iznenada umre )  i čitulja u novinama.

Nasmejaše se. Smeje se i ON , ali od sina traži da mu bar za sledeći rođendan pripremi takvo iznenađenje. Svake godine isto. Samo dve karte za tu destinaciju i ništa više.

 Ma sitnica – reče sin. Dogovoreno , ako mi vrućina ne pomuti mozak kao što je tebi  sada.

Dobro- znači ništa od toga  – gde je ta torta ?

Koja , bre , torta ? - javlja se ona.

Zna se , Beze- najlepša ,  carska

 Skoči  ona. Ma nemoj ,torta - i to baš Beze. Pita ga zna li koliko posla ima oko te torte . Zna li ON da bi - pre ona postala reš pečena - nego što bi torta bila gotova po ovom vremenu . Pita ga da li to želi i  jeli normalan ? Zna li ON kolika je temperatura ? Ko peče torte na ovoj vrućini , čuje li išta od onoga što lekari savetuju , zna li  da ni nos ne treba proturiti kroz prozor ako nećeš da bude spržen ,  da sve aparate, izuzimajući klimu treba isključiti, a tek na šporet , pogotovo rernu ,  apsolutno zaboraviti kao da ne postoji , a ON umislio Beze tortu koja mu zamalo, pored ostalog, nije došla glave.

Dobro de ( razočarano ) …… šta onda ima ?

S L A D O L E D – u frizu.  

 

 

       

 #